DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.799.095,77 1,22%

İtalya'daki 'Mattei Planı' Zirvesinde Afrika'da Yatırımlara Yönelik Anlaşmalar İmzalandı

İtalya'nın Roma şehrinde düzenlenen zirvede, Afrika ile 1,2 milyar avroluk yatırım ve garanti sağlayacak anlaşmalar imzalandı.

Yayın Tarihi: 20.06.2025 21:00
Güncelleme Tarihi: 20.06.2025 21:00

İtalya'daki 'Mattei Planı' Zirvesinde Afrika'da Yatırımlara Yönelik Anlaşmalar İmzalandı

İtalya'daki 'Mattei Planı' Zirvesinde Anlaşmalar İmzalandı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya'nın Roma kentinde düzenlenen 'Afrika için Mattei Planı ve Küresel Geçit: Afrika Kıtası ile Ortak Çaba' zirvesinde, Afrika ile 1,2 milyar avronun üzerinde yatırım ve garanti sağlayacak beş önemli anlaşma yaptıklarını açıkladı.

İtalya'nın AB ile ortak ev sahipliği yaptığı zirve, Afrika Birliği (AfB) ve Afrika ülkelerinden uluslararası kalkınma ajanslarının temsilcilerini bir araya getirdi. Zirve sonunda, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ve AfB Komisyonu Başkanı Mahmud Ali Yusuf, ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Başbakan Meloni'den Önemli Açıklamalar

Başbakan Meloni, Afrika'nın geleceğinin belirginleştiği bir kıta olduğunu vurgularken, İtalyanlar ve Avrupalılar olarak bu süreçte önemli bir rol oynamaları gerektiğini ifade etti. Meloni, Afrika ülkelerinin borç sorununu ele almak amacıyla somut girişimler üzerinde çalıştıklarını belirtti ve bu girişimle önümüzdeki on yıl içinde Dünya Bankası kriterlerine göre en az gelişmiş ülkelerin borçlarının dönüştürülmesi hedeflendiğini kaydetti.

Meloni, bu çabaların, mevcut borcun kalkınma projelerine dönüştürülmesiyle yaklaşık 235 milyon avronun Afrika'daki projelere aktarılmasını sağlayacağını açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı'nın Vurguları

Von der Leyen, yapılan anlaşmaların siyasi iradeyle nasıl somut hale getirildiğini ve sonuçların sahada nasıl yaşandığını gösterdiğini dile getirdi. Daha sonra, göçmen kaçakçılığına karşı uluslararası mücadelenin önemine değinerek, bu konunun çözümünün Afrika'nın refahına bağlı olduğunu vurguladı.

AfB Komisyonu Başkanı Yusuf’un Mesajı

AfB Komisyonu Başkanı Yusuf, AB'ye sağladığı destek için teşekkür ederken, özellikle altyapı, enerji, dijitalleşme, tarım ve sanayileşme gibi alanlarda özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesinin önemine dikkat çekti.

Zirveden Sonra Gelecek Strateji

Zirvenin ardından verilen yazılı açıklamada, Avrupa Komisyonu ve İtalya'nın Lobito Koridoru'na odaklanarak stratejik ekonomik koridorların geliştirilmesi konusundaki taahhütleri açıklandı.

Zirveye, Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) Başkanı Akinwumi Adesina, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ve daha birçok önemli temsilci katıldı.

Mattei Planı Nedir?

Giorgia Meloni tarafından 2022'de gündeme getirilen 'Mattei Planı', İtalya'nın Afrika ile enerji sektöründe yeni iş birliklerleri oluşturmayı amaçlayan bir kalkınma hamlesidir. Bu plan, Afrika'da gerçekleştirilecek yatırım ve kalkınma projeleri ile aynı zamanda düzensiz göç baskısını azaltmaya da katkı sağlamayı hedefliyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı