İtalya'da Kültür Bakanı İstifa Etti
İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano, danışmanı olarak atamak istediği kadının ifşaatlarının ardından görevinden ayrıldığını açıkladı. 62 yaşındaki Sangiuliano, sosyal medya fenomeni 41 yaşındaki Maria Rosaria Boccia ile gizli bir ilişkisinin olduğunu kabul etmişti.
Skandalın Patlak Vermesi
Sangiuliano, 4 Eylül'de RAI kanalına verdiği demeçte, Boccia ile yaptığı seyahatlerin kamu kaynaklarından değil kendi cebinden ödendiğini vurguladı. İlk olarak Boccia'nın danışman olarak atanmasıyla başlayan olaylar, basının tepkisi sonrasında Bakanlık tarafından yalanlandı. Ancak Boccia, Bakan'ın gezilerini ve özel yazışmalarını ifşa etmeye devam ederek tartışmaları büyüttü.
İstifanın Ardından Yeni Atama
Bakan Sangiuliano, Başbakan Giorgia Meloni'ye istifasının kaçınılmaz olduğunu belirten bir mektup gönderdi. Meloni, Sangiuliano'nun istifasını ''dürüst bir insan'' olarak tanımlayıp kabul etti. Alessandro Giuli ise Kültür Bakanlığına atanarak görevine başladı.
Yeni Bakan Giuli'nin Yemin Töreni
Giuli, akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella huzurunda yemin ederek göreve başladı. Böylece, Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, Sangiuliano'nun istifasıyla birlikte bakan düzeyindeki ilk görev kaybını yaşamış oldu.
Bu durum, muhalefet partileri tarafından daha önce dile getirilen istifa taleplerini artırdı. Eski Kültür Bakan Yardımcısı Vittorio Sgarbi da benzer bir sebepten bu yılın şubat ayında görevinden ayrılmıştı.