İsviçre'nin Gazzeli Sivillere Desteği
İsviçre, 2 milyon Gazzelinin açlıktan ölmesinin "haklı" olabileceğini ima eden aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e yanıt verdi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan Açıklama
İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Smotrich'in açıklamalarına X sosyal medya platformu üzerinden tepki gösterdi. Açıklamada, "Sivilleri kasıtlı olarak aç bırakmak bir savaş suçudur. Bakan Smotrich'in son açıklamaları kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.
İsrail'in Gazze'ye Yönelik Saldırıları
Smotrich, Israel Hayom adlı yayın kuruluşunun 5 Ağustos'taki konferansında, Gazze Şeridi'ne yönelik insani yardımların engellenmesi gerektiğini vurgulamıştı. Gazzelilerin açlık ve kıtlık çekmesine rağmen, bu durumun "meşru" olduğunu ifade eden Bakan, "Mevcut küresel gerçeklikte bir savaşı yönetemeyiz. Rehinelerimiz geri dönene kadar, haklı ve ahlaki olsa bile, kimse 2 milyon sivilin açlıktan ölmesine izin vermez" demişti.
Gelecek Üzerine Belirsizlik
Aşırı sağcı Bakan, Gazze Şeridi'nin tamamının kontrol altına alınması gerektiğine de dikkat çekmişti. Bu durumu göz önünde bulunduran İsviçre, uluslararası insancıl hukuka tüm ülkelerin uyması gerektiğinin altını çizdi.