Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

İsveç NATO’ya giriyor mu? TBMM Dışişleri Komisyonu'nun gündemine alındı

İsveç’in NATO’ya üye olması için atılması gereken son adım TBMM Dışişleri Komisyonu’na geldi. Komisyon, 26 Aralık’ta İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü oylayacak. Komisyonun kararı, Türkiye-İsveç ilişkilerini de etkileyecek.

Yayın Tarihi: 26.12.2023 18:05
Güncelleme Tarihi: 26.12.2023 18:05

İsveç NATO’ya giriyor mu? TBMM Dışişleri Komisyonu'nun gündemine alındı

TBMM Dışişleri Komisyonu, 26 Aralık Salı günü AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplanacak. Komisyonun gündeminde, NATO’ya İsveç Krallığı’nın katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi var.

Komisyon, bu kanun teklifini daha önce ertelemişti. Erteleme kararının nedeni, İsveç’in NATO’ya üye olmasının Türkiye’nin çıkarlarına uygun olup olmadığı konusunda görüş ayrılıkları olduğu iddia edilmişti.

İsveç, NATO’ya üye olmayan ancak NATO ile işbirliği yapan bir ülke. İsveç, NATO’nun Barış İçin Ortaklık programına katılıyor ve NATO’nun bazı askeri operasyonlarına destek veriyor. İsveç, ayrıca NATO ile ortak tatbikatlar yapıyor ve NATO üyesi ülkelerle savunma anlaşmaları imzalıyor.

İsveç’in NATO’ya üye olması, bölgesel ve küresel güvenlik açısından önemli sonuçlar doğuracak.

İsveç’in NATO’ya üye olması, Türkiye ile olan ilişkileri de etkileyecek. Türkiye, İsveç’in NATO’ya üye olmasını, kendi çıkarlarına uygun olarak değerlendirecek. Türkiye, İsveç’in NATO’ya üye olmasının, NATO’nun gücünü ve dayanışmasını artıracağını düşünebilir. Türkiye, ayrıca İsveç’in NATO’ya üye olmasının, Türkiye-İsveç arasındaki savunma işbirliğini geliştirebilir.