İstanbul Ticaret Odası'nın Gıda İsrafı ile Mücadele Projesi
İstanbul Ticaret Odası (İTO), gıda israfına karşı farkındalığı artırmak ve sürdürülebilir bir gelecek bırakmak amacıyla 'Gıdada İsrafa Dur De' kampanyasını başlattı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Birleşmiş Milletler'in verilerine dayanarak dünya genelinde her yıl 1,5 milyar ton gıda israfının söz konusu olduğuna dikkat çekti. Avdagiç, "İsraf, modern dünyanın trajedisidir," dedi.
Kampanyanın Amaçları ve Destekçiler
Proje, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü gibi pek çok kurumun desteği ile hayata geçirilmektedir. İTO Başkanı Avdagiç, gıda israfının artmasının nedeni olarak bilinçsiz tüketim ve ihtiyaç fazlası tedarikini gösterdi.
İsrafın Boyutları ve Çözüm Yolları
Avdagiç, Türkiye'de yıllık yaklaşık 19-20 milyon ton gıda israfı yaşandığını ve bunun parasal karşılığının 1 trilyon 570 milyar lira olduğunu belirtti. Bu miktarın Türkiye'nin 2025 bütçesinin yaklaşık %12'sine denk geldiğini vurguladı.
Eğitim Programları ve Hedefler
Kampanya kapsamında, 'üreticiler, satıcılar, hizmet sektörü ve okullar' olmak üzere dört gruba yönelik eğitimler düzenlenecek. Bu eğitimlerle İstanbul'da 100 bin, dolaylı olarak ise 500 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor. Eğitimler, katılımcılara gıda israfının boyutunu, önlenmesi için neler yapılabileceğini ve bu durumun ekonomik etkilerini anlatacak.
Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Mücadele
İTO, israfı önleme bilincinin yaygınlaşmasının önemine vurgu yaparak, gıda israfının önlenmesinin başlangıç noktası olduğunu ifade etti. Avdagiç, kampanya ile birlikte toplumda yaygın ve etkili bir israf karşıtı bilincin oluşturulmasının hedeflendiğini belirtti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), her yıl binlerce ton gıdanın israf edilmesi konusunda farkındalığı artırmak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla "Gıdada İsrafa Dur De" kampanyası başlattı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, kampanyanın detaylarının açıklandığı toplantıya katılarak konuşma yaptı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), her yıl binlerce ton gıdanın israf edilmesi konusunda farkındalığı artırmak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla "Gıdada İsrafa Dur De" kampanyası başlattı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, kampanyanın detaylarının açıklandığı toplantıya katılarak konuşma yaptı.