DOLAR
42,59 -0,2%
EURO
49,94 -0,08%
ALTIN
5.867,77 -0,27%
BITCOIN
3.930.486,14 -0,81%

İstanbul'da Küresel Parlamento Konferansı sona erdi: Terörle mücadelede parlamenter işbirliği öne çıktı

UNOCT, TBMM, Katar Şura Meclisi ve PAM işbirliğiyle İstanbul'da düzenlenen konferansta parlamentoların rolü, teknoloji riskleri ve mevzuat uyumu öne çıktı.

Yayın Tarihi: 08.10.2025 18:06
Güncelleme Tarihi: 08.10.2025 18:17

İstanbul'da Küresel Parlamento Konferansı sona erdi: Terörle mücadelede parlamenter işbirliği öne çıktı

Konferansın kapanışı ve katılımcılar

İstanbul’da Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Ofisi (UNOCT), TBMM, Katar Şura Meclisi ve Akdeniz Parlamenter Asamblesi (PAM) işbirliğiyle düzenlenen "Terörle Mücadele ve Şiddet İçeren Aşırılığın Önlenmesi Konusunda Küresel Parlamento Konferansı" tamamlandı. Dünya genelinden parlamenterler, BM kuruluşları temsilcileri ve akademisyenlerin katıldığı konferansın kapanış oturumu gerçekleştirildi.

Parlamentolar arası diyalog ve koordinasyon

PAM Genel Sekreteri ve Terörle Mücadele Parlamenter Meclisleri Koordinasyon Mekanizması Başkanlığı Başkanı Büyükelçi Sergio Piazzi çevrim içi katılarak parlamentoların rolünü vurguladı. Piazzi, konferansta şunları söyledi: "Teröristler yalnızca bir devleti ya da toplumu değil, tüm dünyayı hedef alıyor ve insanlığın mirasını, yaşam hakkını ve insan onurunu tehdit ediyor."

Piazzi, etkili terörle mücadele politikalarının uluslararası ve ulusal aktörler arasında uyumlu işbirliği gerektirdiğini; PAM'ın önümüzdeki dönemde düzenleyeceği eğitim ve politika toplantılarına ilişkin planları paylaştığını belirtti. Ayrıca yeni teknolojilerin terörle mücadelede hem risk hem de fırsat yarattığına dikkat çekti ve parlamentoların yasal ve denetim kapasitelerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Piazzi, konuşmasında ayrıca "Terörizm konusunda ortak bir anlayışa ulaşmak ve aynı zamanda onunla mücadele etmenin yolunu bulmak şart ve hatta artık acil." ifadesini kullandı.

Hukuk, hesap verebilirlik ve 2026 gözden geçirmesi

BM Terörle Mücadele Ofisi Özel Projeler ve İnovasyon Şubesi Başkanı Guadalupe Megre, parlamentoların terörle mücadele önlemlerinin meşru, etkili ve insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkelerine uygun olmasını sağlamadaki vazgeçilmez rolünü vurguladı. Megre, iki gün süren tartışmaların BM küresel terörle mücadele stratejisinin 2026'daki dokuzuncu gözden geçirmesine parlamenter katkıların şekillenmesine önemli bir zemin oluşturduğunu belirtti.

Megre ayrıca, konferansın ulusal terörle mücadele mevzuatlarının uluslararası hukukla uyumlu hale getirilmesine yönelik öneriler ve iyi uygulamaları içeren bir referans belgesinin hazırlanmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Çıkarımlar ve ileriye dönük adımlar

Konferans, parlamentolar arası diyaloğun pekiştirilmesi, teknolojik gelişmelerin izlenmesi ve mevzuat uyumunun sağlanmasına yönelik somut adımların planlanması açısından önemli bir platform sundu. Katılımcılar, terörle mücadelede çok aktörlü işbirliği, kapasite geliştirme ve uluslararası hukuka bağlılık ilkelerinin öncelikli kalması gerektiği konusunda görüş birliğine vurgu yaptı.

İstanbul'da Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Ofisi (UNOCT), TBMM, Katar Şura Meclisi ve...

İstanbul'da Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Ofisi (UNOCT), TBMM, Katar Şura Meclisi ve Akdeniz Parlamenter Asamblesi (PAM) işbirliğinde düzenlenen "Terörle Mücadele ve Şiddet İçeren Aşırılığın Önlenmesi Konusunda Küresel Parlamento Konferansı" sona erdi. Oturuma çevrim içi katılan PAM Genel Sekreteri ve Terörle Mücadele Parlamenter Meclisleri Koordinasyon Mekanizması Başkanlığı Başkanı Büyükelçi Sergio Piazzi konuşma yaptı.

İstanbul'da Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Ofisi (UNOCT), TBMM, Katar Şura Meclisi ve...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı