DOLAR
39,62 -0,06%
EURO
45,68 0,01%
ALTIN
4.296,95 -0,02%
BITCOIN
4.095.625,09 0,28%

İstanbul'da Çiftçilere Dağıtılan Tohumların Yüzde 80'i Yerli Üretim

İstanbul'da çiftçilere temin edilen tohumların yüzde 80'i yerli üretim olarak belirlendi.

Yayın Tarihi: 08.06.2025 11:04
Güncelleme Tarihi: 08.06.2025 11:23

İstanbul'da Çiftçilere Dağıtılan Tohumların Yüzde 80'i Yerli Üretim

İstanbul'daki Yerli Girişimlerle Tarımda Yeni Dönem

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, geçtiğimiz yıl çiftçilere dağıtılan tohumların yüzde 80'inin yerli üretim olduğunu belirtti. Parıldar, "Geçtiğimiz yıl yürüttüğümüz projelerde yerli ve milli tohumlara öncelik verdik. Bu yıl çiftçilerimize temin ettiğimiz ayçiçeği tohumları da milli çeşitlerimizden oluştu." dedi.

İstanbul'un Tarımsal Potansiyeli

Parıldar, İstanbul'un tarım açısından kıymetli bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, şehirde toplam 869 bin dekarlık tarım arazisi bulunduğunu, bunun 746 bin dekarlık kısmının işlenen alanlardan oluştuğunu aktardı.

1 Ocak 2024 itibarıyla su ürünleri ve hayvancılıkta devrim niteliğinde olan Tarım Üretim Planlamasına geçileceğini vurgulayan Parıldar, işlenen tarım arazisinin yüzde 90'ını planladıklarını ve bu sayede planlı üretim yapan çiftçilerin desteklerden daha fazla yararlanabileceğini belirtti.

Üretimde Planlı Yaklaşım

Planlı üretim sayesinde mazot ve gübre desteklerinde çiftçilere büyük avantajlar sağlandığını açıklayan Parıldar, suyun merkezi bir rol oynayarak üretimin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik projeleri sürdürdüklerini vurguladı.

İstanbul'da tarım yapılan arazilerin yüzde 90'ında ayçiçeği, kanola, buğday ve arpa üretimi gerçekleştirildiğini belirten Parıldar, çeşitli desteklerin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Fındık ve Aromatik Bitkiler Üretimi

Parıldar, İstanbul'da 2025 yılı itibarıyla çiftçilere 1 milyon 400 bin fide dağıtılmasının planlandığını ifade etti. Geçen yıl uygulanan projelerle yerli tohumlara öncelik verildiğini ve geniş çaplı fındık üretimi yapıldığını belirtti.

Silivri ve Beykoz gibi ilçelerde fındık üretiminin önemli olduğunu ifade eden Parıldar, İstanbul'un tarımda hatırı sayılır bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Hayvancılık ve Gıda Güvenliği

Hayvancılık konusunda İstanbul genelinde 80 bin büyükbaş, 170 bin küçükbaş hayvan olduğunu söyleyen Parıldar, bu alanda hızlı ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

Tarım ve gıda güvenliği açısından İstanbul'daki gıda işletmelerinin denetim çalışmalarına da vurgu yapan Parıldar, 2024 yılı itibarıyla 230 binin üzerinde denetim gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Parıldar, "Gıda ihracatının yüzde 25'inin İstanbul'dan yapıldığını, ithalat işlemlerinin ise yüzde 56'sının İstanbul'dan gerçekleştirildiğini" söyledi.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.