İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla ile gerçekleştirdiği değerlendirme toplantısında, bölgedeki güvenlik tehditlerini masaya yatırdı. CENTCOM Komutanı Kurilla'nın, 11 Aralık'ta İsrail'i ziyaret ettiği ve dün Halevi ile bir araya geldiği bildirildi.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, toplantı sırasında 'İsrail'in kuzeyinden ve İran'dan gelen tehditler' üzerinde durulduğu kaydedildi. Açıklamada, 'Orta Doğu'daki tehditlere yanıtın bir parçası olarak güvenlik-stratejik konulara odaklanıldı, özellikle kuzey cephesi ve İran'a vurgu yapıldı' ifadesine yer verildi.
Halevi ve Kurilla'nın, kuzey cephesindeki son 'operasyonel olaylar' ve muhtemel senaryolar hakkında bilgi alışverişinde bulunduğu belirtildi. Kurilla'nın, İsrail ordusunun Lübnan'dan ilk birliklerini çekişini izlemek amacıyla 11 Aralık'ta başkent Beyrut'u ziyaret ettiği de hatırlatıldı.
İsrail ordusunun, 23 Eylül'de Lübnan'a yönelik saldırılarını artırarak kuzey, güney ve Beyrut dahil olmak üzere genişlettiği ifade edilmekte. Hizbullah tarafından yapılan füze saldırıları sürerken, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, 27 Eylül'de gerçekleşen hava saldırılarında hayatını kaybettiği aktarıldı.
İsrail'in, 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'a yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda, 1100'den fazla kadın ve çocuk da dahil olmak üzere 4 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği, 16 binden fazla kişinin yaralandığı ve neredeyse 1.9 milyon kişinin yerinden edildiği bildirilmektedir. Lübnan ile İsrail arasında varılan ateşkes antlaşması, 27 Kasım 2023'te yerel saatle 04.00'te (TSİ 05.00) yürürlüğe girmiştir.