İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bazı mahallelere yönelik saldırı tehdidinde bulunarak, Filistinliler için "sürgün emri" yayımladı. Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformunda Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki boşaltılması gereken bölgeleri gösteren kırmızı işaretli bir harita paylaştı.
Gazi kenti, Cibaliya, Zeytun Şarki'nin mahalleleri, Belde Kadime, Turkmen, Cedide, Tuffah, Derec, Sabra, Cibaliya Beled, Cibaliya Nezle, Muasker Cibaliya, Ravda, Nehda, Zuhur, Nur, Selam ve Tel Zater gibi yerleşimlerin, "tehlikeli çatışma bölgeleri" olarak değerlendirildiği ifade edildi. Adraee, "terör örgütlerinin kabiliyetlerini" ortadan kaldırmak amacıyla askeri operasyonların genişleyeceğini belirtti.
İsrail ordusu, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze'de zorunlu sürgün emirleri yayımlayarak, bölgeleri haritalarla belirlemekte. Gazze'deki 2,3 milyon Filistinli nüfusunun yüzde 90'ı, İsrail'in saldırıları sonucunda en az bir kez zorla yerinden edilmiş durumda. Bölgedeki Filistinliler, İsrail ordusunun "güvenli bölge" iddialarının ardından "Gazze'de güvenli yer yok" sloganını tekrar etmekte.
Ateşkesi bozan İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik şiddetli saldırılarına yeniden başlamıştır. 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından, 18 Mart sabahı saldırılar tekrar şiddetlendi. 7 Ekim 2023'ten bu yana gerçekleşen saldırılarda en az 56 bin 412 kişinin hayatını kaybettiği, 133 binden fazla kişinin ise yaralandığı bildirilmektedir.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde işgali genişletecek ve kalıcı hale getirecek öneriler üzerinde çalışırken, Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nin tamamının işgal edileceğini duyurdu. Plana göre, Filistinlilerin Gazze'nin güneyindeki "toplama kamplarına" sürülmesi ve burada sınırlı insani yardım alması öngörülmektedir. İsrailli bakanlar, bölgede kalan her şeyi yok edeceklerini belirtmiş ve Filistinlileri önce güneye, ardından da başka ülkelere sürmeyi planladıklarını ifade etmiştir.