DOLAR
42,81 -0,05%
EURO
50,4 -0,48%
ALTIN
6.108,26 -2,27%
BITCOIN
3.829.183,06 -1,36%

İsrail Ordusu Gazze'de 9 Bina Daha Yıktı: Nasr, Şati ve Zeytun'da Onlarca Aile Yerinden Edildi

İsrail'in 'Gideon'un Savaş Arabaları 2' operasyonunda Gazze'de Nasr, Şati ve Zeytun'da 9 bina yıkıldı; çok sayıda sivil yerinden edildi ve göç artıyor.

Yayın Tarihi: 11.09.2025 20:30
Güncelleme Tarihi: 11.09.2025 20:30

İsrail Ordusu Gazze'de 9 Bina Daha Yıktı: Nasr, Şati ve Zeytun'da Onlarca Aile Yerinden Edildi

İsrail Ordusu Gazze'de 9 Bina Daha Yıktı

İsrail ordusu, Gazze kentinin işgali kapsamında yürüttüğü Gideon'un Savaş Arabaları 2 operasyonu çerçevesinde kentte ayakta kalan yapıların bombardımanını sürdürürken, 9 binayı daha yerle bir etti. Görgü tanıkları ve yerel kaynaklar, yıkılan yapıların onlarca daire barındırdığını ve birçok sivilin yeniden yerinden edilmek zorunda kaldığını bildiriyor.

Yıkımın ayrıntıları

Yerel tanıklara göre, yıkımlar Gazze kentinin batısındaki Nasr Mahallesi ile Şati Mülteci Kampı ve doğusundaki Zeytun Mahallesi'nde gerçekleşti. Batıdaki Şati ve bitişiğindeki Nasr Mahallesi'nde Cadallah, Semmur, Basal, Ebu Acve, Matariyye, El-Meşheravi, Kasım ve Ebu el-Hayr ailelerine ait 8 bina, Zeytun Mahallesi Şem'a bölgesinde ise 1 bina yıkıldı.

AA muhabirinin aktardığına göre, söz konusu yıkımlar sonucu etkilenen çok sayıda aile zorunlu göçe maruz kaldı; bazıları bombalamadan hemen sonra bölgeyi terk ederken, birçok ailese yüksek ulaşım maliyetleri ve barınma eksikliği nedeniyle ağır zorluklarla karşılaşıyor.

Göç ve insani etkiler

İsrail'in 5 Eylül'den bu yana Gazze kentindeki çok katlı binaları kademeli olarak yıkarak halkı göçe zorladığı belirtiliyor. Gözlemciler, bu uygulamanın Gazze kentindeki nüfusu güney bölgelere itmeye yönelik daha geniş bir stratejinin parçası olduğuna ilişkin uyarılarda bulunuyor.

İsrail, Gazze kentindeki 1 milyon Filistinlinin iddia ettiği 'güvenli insani bölge' olan güneydeki El-Mevasi bölgesine göç etmesini talep ediyor. Ancak yerel kaynaklar ve insan hakları örgütleri, yüksek ulaşım maliyetleri, barınma yetersizliği ve temel hizmet eksikliği nedeniyle kitlesel göçün ciddi insani sonuçlar doğurduğunu vurguluyor.

Yetkililer ayrıca, 5 Eylül'den bu yana onlarca binanın yanı sıra içinde yüzlerce dairenin bulunduğu çok katlı yedi binanın da yıkıldığını bildiriyor.

Resmi açıklamalar ve iddialar

İsrail ordusu, Gazze kentindeki yüksek binaların Hamas tarafından askeri amaçlarla kullanıldığını öne sürüyor. Bu iddiaya karşın Hamas'ın kendisi ile birlikte binaların sakinleri ve bazı yerel ve uluslararası insan hakları örgütleri bu iddiaları reddediyor.

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in özellikle sivillerin yoğun olarak bulunduğu yerleşim alanlarında istikrarsızlık yaratmaya çalıştığını ve bazı evlerin kasten bombalanarak halkın Gazze Şeridi'nin orta ve güney bölgelerine göçe zorlandığını belirtti. Müdürlük tarafından yapılan yazılı açıklamada, ailelerin yıkımdan hemen önce evlerini boşaltmaları için uyarıldıkları, ancak yeni barınak bulmakta büyük zorluk yaşadıkları; zarar görmüş ancak tamamen yok olmamış evlere ise çaresizlik içinde geri döndükleri ifade edildi.

Sivil Savunma Müdürlüğü açıklamasında ayrıca şu ifadeye yer verildi: İşgalci İsrail'in Gazze kentindeki sivilleri, en temel yaşam ihtiyaçlardan bile yoksun kamplara kaçmaya zorlama planı, uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlalidir. Özgür dünyayı sessizliğini bozmaya ve işgalci İsrail'in sivilleri yerinden etme planını durdurmaya çağırıyoruz.

Durumun önemi

Yıkımların ve artan tahditlerin, Gazze kentinde zaten kırılgan olan yaşam koşullarını daha da kötüleştirdiği; yerinden edilme, barınma krizleri ve temel hizmetlere erişimde aksamalara yol açtığı değerlendiriliyor. Yerel yetkililer ve insani yardım aktörleri, artan göç dalgasının kısa vadede bölgedeki insani ihtiyaçları ağırlaştıracağı uyarısını yapıyor.

Not: Haber metni, görgü tanıkları, yerel kaynaklar ve AA muhabirinin aktarımlarına dayanılarak hazırlanmıştır. Özel isimler, tarihler ve sayısal veriler orijinal kaynaklardaki şekilde korunmuştur.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı