İsrail, Küresel Sumud Kara Filosu'ndaki Sadabad gemisine müdahale etti

İsrail, Gazze'ye yönelen Küresel Sumud Kara Filosu'ndaki Sadabad gemisine müdahale etti; gemiyle irtibat kesildi. Filoda 54 gemi ve yaklaşık 400 kişi vardı.

Yayın Tarihi: 18.05.2026 11:28
Güncelleme Tarihi: 18.05.2026 11:32

İsrail, Küresel Sumud Kara Filosu'ndaki Sadabad gemisine müdahale etti

İsrail, Küresel Sumud Kara Filosu'ndaki Sadabad gemisine müdahale etti

Olayın özeti

İsrail, Gazze'ye doğru yola çıkan Küresel Sumud Kara Filosu içindeki Sadabad adlı gemiye müdahalede bulundu. Filoda toplam 54 gemi ve yaklaşık 400 kişi bulunduğu; müdahalenin Gazze'ye 250 mil uzaklıkta gerçekleştiği bildirildi. Müdahalenin ardından Sadabad ile irtibatın kesildiği kaydedildi.

Ayrıntılar

Küresel Sumud Filosu tarafından yapılan açıklamada, "Akdeniz’deki teknelerin etrafında iki adet savaş gemisi görüldü. İsrail ordusunun taciz ettiği bir teknemizle irtibat koptu" denildi. Gözlemlere göre iki savaş gemisinin uluslararası sulardaki gemiye yaklaşarak gemiye çıktığı belirtildi.

Analiz

Olay, insani yardım iddiasıyla yola çıkan deniz konvoylarının güvenliği, deniz hukuku ve uluslararası ilişkiler açısından hassas bir örnek oluşturuyor. Filodaki kişi ve gemi sayıları ile müdahalenin gerçekleştiği mesafe, olgunun uluslararası sularda gerçekleştiği izlenimini güçlendiriyor; bu da hukuki ve diplomatik tartışmaları beraberinde getirebilir. Böyle müdahalelerin, ilgili taraflar arasında ek gerilim yaratma potansiyeli bulunuyor.

Geçmiş müdahaleler

İsrail ordusu, Küresel Sumud Filosu 2026 Bahar Misyonuna daha önce de 29 Nisan gecesi Girit Adası açıklarında müdahalede bulunmuştu.

İsrail, Gazze'ye doğru yola çıkan Küresel Sumud Kara Filosu'nda Sadabad adlı gemiye müdahalede...

İsrail, Gazze'ye doğru yola çıkan Küresel Sumud Kara Filosu'nda Sadabad adlı gemiye müdahalede bulundu. Gemi ile irtibat kesildi.

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.