İsrail, Küresel Sumud Kara Filosu'ndaki 5 Tekneye Müdahale Etti

İsrail, Gazze'ye insani yardım götüren Küresel Sumud Kara Filosu'ndaki 5 tekneye uluslararası sularda müdahale etti; filoda 54 tekne ve yaklaşık 400 kişi yer alıyordu.

Yayın Tarihi: 18.05.2026 12:46
Güncelleme Tarihi: 18.05.2026 12:50

İsrail, Küresel Sumud Kara Filosu'ndaki 5 Tekneye Müdahale Etti

İsrail'in Sumud Filosu'na Müdahalesi

İsrail, Gazze halkına yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Kara Filosu'ndaki 5 tekneye uluslararası sularda müdahale etti.

Filoda toplam 54 tekne ve yaklaşık 400 kişi bulunuyordu; müdahale Gazze'ye yaklaşık 250 mil uzaklıkta gerçekleşti.

Müdahale edilen tekneler ve temas kesintileri

İsrail askerleri ilk olarak Sadabad adlı tekneye müdahale etti; ardından Kaktüs, Zodiaclar, Holy Blue ve Munki teknelerine de asker çıkarıldı. Ayrıca 22 tekne ile irtibatın kesildiği bildirildi.

Teknelerdeki aktivistler

Müdahale edilen beş teknede 13 farklı ülkeden 37 aktivist yer alıyor: Kanada, Belçika, Fransa, Avustralya, İspanya, İtalya, Birleşik Krallık, Portekiz, Yunanistan, Arnavutluk, ABD, Danimarka ve Güney Kore.

Sadabad'daki açıklamalar

İlk müdahaleyi yaşayan Sadabad adlı teknede bulunan Hak-İş Başkanı Mahmut Aslan, yaşananları şöyle anlattı:

"Sadabad gemisindeyiz. Siyonist katillerin gemileri yakımıza kadar geldiler. Jammer ile iletişimimizi kesti. Tekrar iletişimi elde ettik. Gazze’ye doğru devam ediyoruz. Arkadaşlarımız can yelekleriyle her türlü saldırıya hazır. Bu istikamette Gazze’ye yürüyüşümüz devam ediyor. Şartlar ne olursa olsun Gazzeli kardeşlerimizle buluşmak, onlarla dayanışmamızı bir kez daha ilan etmek, ablukayı kaldırıp atmak için yolumuza devam ediyoruz. Bize verilen bilgiye göre, Kıbrıs açıklarında uluslararası sularda siyonitler saldırdılar. Bazı gemilerdeki aktivist kardeşlerimize müdahale ettiklerini biliyoruz. Biz yolumuza devam devam ediyoruz"

Olayın bağlamı

Bu müdahale, Gazze'ye insani yardım ulaştırma çabalarında uluslararası sularda yaşanan gerilimlerin bir örneğini oluşturuyor. Filonun büyüklüğü ve çok uluslu katılım, olayın diplomatik ve insani boyutlarını öne çıkarıyor.

İsrail, Gazze halkına can suyu olmak için yola çıkan Küresel Sumud Kara Filosu'ndaki 5 tekneye...

İsrail, Gazze halkına can suyu olmak için yola çıkan Küresel Sumud Kara Filosu'ndaki 5 tekneye müdahale etti.

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.