İsrail Ordusunun Hava Taarruzları Sürüyor
İsrail ordusu, Lübnan'a gerçekleştirdiği hava saldırılarında son 24 saatte 121 taarruz düzenledi. Bu durumu, Lübnan resmi haber ajansı NNA duyurdu.
Saldırıların Hedefi
Lübnan Çevre Bakanlığı'nın yayımladığı rapora göre, hava saldırılarında çoğunlukla Baalbek el-Hirmil ve Nebatiye vilayetleri hedef alındı. 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in bu bölgeye düzenlediği saldırı sayısı 12 bin 323'e yükseldi.
Yerinden Edilenlar ve Sığınma Merkezleri
İsrail'in bombardımanı sonucu yerinden edilen siviller için oluşturulan sığınma merkezlerinin sayısı 1145 olarak bildirildi. Bu merkezlere yerleştirilen Lübnanlı sayısı ise 190 bin 740'a ulaştı. Bombardımanların yarattığı göç dalgaları da devam ediyor.
Göç Hareketleri
23 Eylül ile 5 Kasım tarihleri arasında Lübnan'dan Suriye'ye 561 bin 794 kişi geçiş yaptı. Geçenlerin arasında 369 bin 55 Suriyeli ve 192 bin 739 Lübnan vatandaşı bulunuyor.
Hizbullah ile Çatışmalar
Bunun yanı sıra, Hizbullah ile devam eden çatışmalar, 8 Ekim 2023'te kontrollü şeklide sürerken, 23 Eylül'de Lübnan'ın güneyindeki kentlere yoğun hava saldırıları başlatıldı. 30 Eylül'de ise, İsrail ordusu, Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırıları gerçekleştirdi.