İsrail'in Katar saldırısından kurtulan Hamas yöneticisi Halil el-Hayye kamuoyunun karşısına çıktı
Hamas Siyasi Büro Üyesi ve Müzakere Heyeti Başkanı Halil el-Hayye, 9 Eylül'de Katar'ın başkenti Doha'da İsrail tarafından düzenlenen suikast girişiminden bu yana ilk kez görüntülendi. Hamas tarafından yayımlanan videoda Hayye, saldırıda oğlunu kaybettiğini açıkladı.
Olayın ayrıntıları
İsrail'in 9 Eylül'de Katar'daki Hamas müzakere heyetini hedef alan saldırısında Hayye'nin oğlu, 4 Hamas üyesi ve bir Katar polisi hayatını kaybetmişti. Katar saldırıyı kınamış ve 'bu saldırıya karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu' duyurmuştu.
Hayye'nin açıklamaları
Videoda Hayye, Gazze'deki duruma ilişkin güçlü ifadeler kullandı. Hayye, 'Gazze'de yaşanan katliam ve yıkım, evlat acımı unutturuyor.' dedi ve devamında 'Benim için işgalci İsrail tarafından öldürülen herhangi bir Filistinli çocuk ile kendi çocuklarım arasında bir fark yok.' ifadelerini kullandı. Bu sözler, hem kişisel kaybın hem de bölgedeki insani boyutun altını çizdi.
Yayımlanan mesajın önemi
Hamas tarafından paylaşılan görüntü, Hayye'nin saldırı sonrası ilk kamusal görünüşü olması açısından dikkat çekiyor. Açıklamalar, hem kişisel trajediyi hem de Gazze'de yaşanan insani tahribatı aynı düzlemde değerlendiren güçlü bir siyasi ve duygusal mesaj niteliği taşıyor.