DOLAR
34,87 -0,01%
EURO
36,75 -0,39%
ALTIN
3.010,68 1,17%
BITCOIN
3.529.255,74 0,08%

İsrail ile Ateşkes Sonrası Hizbullah'ın Litani Nehri'ne Çekilmesi: Geopolitik Etkiler ve Durum Analizi

İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes sonrası Hizbullah, Litani Nehri'nin kuzeyine çekilecek. Bu durumun jeopolitik etkileri ve bölgedeki dengeler incelenecek.

Yayın Tarihi: 27.11.2024 13:24
Güncelleme Tarihi: 27.11.2024 13:24

İsrail ile Ateşkes Sonrası Hizbullah'ın Litani Nehri'ne Çekilmesi: Geopolitik Etkiler ve Durum Analizi

İsrail ile Lübnan Arasındaki Ateşkes Anlaşması

İsrail ile Lübnan arasında ABD ve Fransa'nın aracılığıyla yapılan ateşkes antlaşması çerçevesinde, Hizbullah güçleri İsrail sınırına yaklaşık 29 kilometre uzaklıktaki Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmeye hazırlanıyor.

Hizbullah ve Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin Rolü

Ateşkes antlaşması ile Lübnan Silahlı Kuvvetleri, önümüzdeki 60 gün içerisinde Lübnan'ın güney sınırına konuşlanarak bu bölgenin kontrolünü sağlayacak. Anlaşmaya göre, Litani Nehri'nin güneyinde Hizbullah unsurları yer almayacak; bu süreçte İsrail askerleri de bölgeden kademeli olarak geri çekilecek.

Litani Nehri'nin Tarihsel Önemi

Litani Nehri üzerindeki mesele, köklerini 11 Ağustos 2006 tarihine kadar taşımaktadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Lübnan ile İsrail arasındaki 12 Temmuz 2006'da başlayan çatışmalara son verilmesi amacıyla 1701 sayılı kararı kabul etmiş ve bu karar doğrultusunda İsrail'in Lübnan sınırını temsil eden Mavi Hat'tan çekilmesini istemiştir.

Coğrafi ve Nüfus Özellikleri

Litani Nehri'nin güney bölgesinin toplam alanı yaklaşık 850 kilometrekare olup burada yaklaşık 200 bin kişi yaşamaktadır. Bu nüfusun %75'i Şiilerden oluşurken, geri kalan kısmı Sünniler, Dürziler ve Hıristiyanlardan meydana gelmektedir. UNIFIL, 28 yıldır BMGK tarafından alınan 425 sayılı karara dayanarak Litani'nin güneyinde faaliyet göstermektedir.

Litani Nehri: Lübnan'ın Hayati Kaynağı

170 kilometre uzunluğundaki Litani Nehri, Lübnan'ın su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadır. Bu nehir, nüfusun yaklaşık beşte birine hitap eden 794 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılamakta, ayrıca 54 bin hektarlık tarım arazisinin sulanmasını sağlamaktadır.

İsrail'in Stratejik Perspektifi

İsrail, Hizbullah'ın Litani Nehri'nin ötesine çekilmesi ve Lübnan ordusu ile UNIFIL güçlerinin güney bölgesine konuşlanmasını öngörmektedir. Bu adımlar, Hizbullah'ın sınırlarına uzaklaştırılması ve bölgenin askerden arındırılması amacı taşımakta. İsrail, Litani Nehri ve çevresinde sadece Lübnan ordusu ile UNIFIL'in varlığının sürmesini istemektedir.

Hizbullah'ın Tutumu ve Bölgedeki Gelişmeler

Hizbullah, %75'i Şii olan bu bölgedeki nüfus göz önüne alındığında, bölgede kalma kararlılığını sürdürüyor. Öte yandan, Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, Gazze'deki savaş sona ermeden, İsrail'deki göçmenlerin geri dönmelerine izin vermeyeceklerini ifade etti. Bu, Hizbullah'ın bölgedeki stratejik egemenliğini sürdürme isteğinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.