DOLAR
42,69 -0,23%
EURO
50,15 0,03%
ALTIN
5.889,42 -0,64%
BITCOIN
3.939.895,67 -0,81%

İsrail hükümeti David Zini'yi Şin-Bet Direktörü olarak atadı

Kabine kararıyla Tümgeneral David Zini, oybirliğiyle Şin-Bet Direktörü olarak atandı; göreve başlama tarihi 5 Ekim. Atama, hükümet-yargı sürtüşmesi bağlamında gerçekleşti.

Yayın Tarihi: 30.09.2025 23:33
Güncelleme Tarihi: 30.09.2025 23:33

İsrail hükümeti David Zini'yi Şin-Bet Direktörü olarak atadı

İsrail hükümeti David Zini'yi Şin-Bet Direktörü olarak atadı

Atama kararı

Hükümet ile yargı arasındaki uzun süreli tartışmaların ardından, kabine toplantısında alınan resmi kararla Tümgeneral David Zini, İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü olarak atandı.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nin açıklamasında, kabine kararının oybirliğiyle alındığı ve Zini'nin göreve 5 Ekim tarihinde başlayacağının kaydedildiği belirtildi.

Arka plan ve tartışmalar

Atama, hükümet ile yargı arasındaki gerilimlerin sürdüğü bir dönemde gerçekleşti. Hükümet, yargının itirazlarına rağmen eski Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ı görevden alma kararı almış ve Zini'nin atandığını duyurmuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Zini'nin kurum dışından atanan bir Şin-Bet direktörü olduğunu vurgulayarak bunun 7 Ekim sonrası bir gereklilik olduğuna işaret etti. Netanyahu, güvenlik kurumlarının yöneticilerini 7 Ekim nedeniyle güvenlik ve istihbarat zafiyetiyle suçlamış ve eski Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ı istifaya zorladığını açıklamıştı.

Bu süreçte Netanyahu, 7 Ekim olaylarının sorumluluğunu üstlenmek yerine mesuliyeti güvenlik şeflerine yüklemekle eleştirilmişti. Atama kararının, hem kurum içi hem de kamuoyundaki güvenlik ve hesap verebilirlik tartışmaları üzerinde etkili olacağı değerlendiriliyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı