DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.863.091,62 -0,24%

İsrail'den Suriye'ye Süveyda Uyarısı: Çekilmezse Saldırılar Artacak

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Suriye'nin Süveyda'dan çekilmesi gerektiğini aksi takdirde saldırıların artacağı uyarısında bulundu.

Yayın Tarihi: 16.07.2025 11:18
Güncelleme Tarihi: 16.07.2025 11:18

İsrail'den Suriye'ye Süveyda Uyarısı: Çekilmezse Saldırılar Artacak

İsrail, Suriye'yi Süveyda'dan Çekilme Tehdidi ile Uyardı

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Suriye hükümetinin askeri güçlerini Süveyda kentinden çekmesi gerektiğini, aksi takdirde saldırılarını şiddetlendireceklerini bildirdi. Katz, Suriye'nin güneyinde devam eden gerginliklerin önüne geçmek için bu adımın şart olduğunu vurguladı.

Sine Düşkün: Silahsızlandırma Politikası

İsrail Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, Katz, Suriye hükümetine ait askeri güçler Süveyda'dan çekilene kadar saldırılara devam edeceklerini belirtti. Süveyda'daki silahsızlandırma politikası çerçevesinde Suriye rejimine net bir mesaj verdiklerini ifade eden Katz, bu mesajın anlaşılamaması durumunda askeri karşılık konusunda çıtayı yükselteceklerini belirtti.

Dürzilerin Korunması Vurgusu

Katz, Suriye'deki Dürzi topluluğunu koruma taahhüdünde bulunarak, "Suriye rejimi Süveyda'daki Dürzileri serbest bırakmalı ve güçlerini geri çekmelidir" dedi. Bu açıklama sonrasında, İsrail, Süveyda çevresinde bulunan Suriye Savunma ve İçişleri Bakanlığına ait konvoylara beş hava saldırısı düzenlemiştir.

Süveyda'daki Çatışmalar ve Sonuçları

Süveyda'da, daha önce Dürzi grupların Bedevi Arap aşiretlerine ait araçlara el koymasının ardından şiddetli çatışmalar patlak vermişti. Bu çatışmalar sonucunda en az 30 kişi hayatını kaybetmiş ve 100'den fazla kişi yaralanmıştır. Taraflar, karşılıklı olarak sivilleri kaçırıp alıkoymuş ve kargaşa büyümüştü.

Çatışmaların tırmanması üzerine, Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına bağlı birlikler bölgeye askeri takviye göndermiştir. Bu birliklere düzenlenen saldırılarda 18 asker yaşamını yitirmiş ve 9 asker rehin alınmıştır.

Son olarak, Suriye Savunma Bakanı Tümgeneral Merhef Ebu Kasra, bölgede yaşanan gerginliklerin ardından Süveyda'da ateşkes ilan edildiğini ifade etmiştir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı