DOLAR
42,69 -0,03%
EURO
50,19 -0,08%
ALTIN
5.882,04 0,43%
BITCOIN
3.654.632,33 0,28%

İsrail'den Hamas'a Gazze Tehdidi: İlhak ve Askeri Yönetim Seçenekleri

İsrail, Gazze'deki ateşkes müzakerelerinde Hamas'ı tehdit ederek, bölgenin ilhakı ve askeri yönetim seçeneklerini gündeme getirdi.

Yayın Tarihi: 30.07.2025 21:13
Güncelleme Tarihi: 30.07.2025 21:13

İsrail'den Hamas'a Gazze Tehdidi: İlhak ve Askeri Yönetim Seçenekleri

İsrail, Hamas'ı Gazze'yi İlhakla Tehdit Ediyor

İsrail'in toprak ilhakı, Gazze'de askeri yönetim ve Filistinlilerin yaşadığı nüfus merkezlerine yönelik "kuşatma" uygulamaları gibi seçenekleri değerlendirdiği iddia edildi. Bu gelişmeler, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması için yapılan müzakerelerin ardından ortaya çıktı.

İsrail'in devlet televizyonu KAN, Tel Aviv yönetiminin Hamas'a göndermiş olduğu tehditkar mesajı üst düzey yetkililere dayandırarak duyurdu. Haberde, İsrail'in Hamas'tan Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması için kabul edilebilir şartlar talep ettiğini, aksi takdirde Gazze Şeridi'nin bir kısmının ilhakı için adımlar atılacağını belirttiği öne sürüldü.

Gazze Şeridi çevresindeki sözde "tampon bölge"nin ilhakı mesajının, arabulucu ülkelere Hamas'a iletilmek üzere gönderildiği kaydedildi. Bu durum, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde işgali genişletmek ve kalıcı hale getirmek amacıyla uygulamaya soktuğu "Gideon'un Savaş Arabaları" saldırısının başarısızlıkla tamamlanmasının ardından gündeme geldi.

İsrailli kaynaklar, uluslararası baskıya ve Gazze'deki insanlık felaketine rağmen, Tel Aviv yönetiminin "orantısız ve aşırı" bir adımı atma kararı aldığını, anlaşmanın sağlanması ve bunun uygulanmamasını umduğunu savundu.

Ateşkes Müzakereleri Üzerine Gelişmeler

Hamas, son müzakere turunda, İsrail ile esir takası ve Gazze'de ateşkes için arabulucuların sunduğu taslağa ilişkin yanıtını iletti. İsrail Başbakanlık Ofisi, arabulucular vasıtasıyla Hamas'ın yanıtının Tel Aviv'e ulaştığını ve değerlendirildiğini açıkladı. Aynı gün, müzakere heyetinin Katar'ın başkenti Doha'dan geri çağırıldığı belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, "Hamas'ın ateşkes konusunda isteksiz" olduğunu iddia ederek, ateşkes görüşmelerini yürüten ekibi "danışma amacıyla" geri çağırma kararı aldıklarını söyledi. Hamas ise Witkoff'un açıklamalarından duyduğu şaşkınlığı dile getirerek, "kalıcı bir ateşkese varılması ve engellerin aşılmasına katkıda bulunacak şekilde" müzakerelere katılım konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı