İsrail basını: Trump, Netanyahu'dan Gazze operasyonlarını hızlandırıp sonlandırmasını istedi

Israel Hayom'a göre Trump, Netanyahu'dan Gazze operasyonlarının "hemen" tamamlanmasını istedi; İsrail'de işgal kararı, hazırlıklar ve yedek asker planları gündemde.

Yayın Tarihi: 15.08.2025 21:03
Güncelleme Tarihi: 15.08.2025 21:03

İsrail basını: Trump, Netanyahu'dan Gazze operasyonlarını hızlandırıp sonlandırmasını istedi

İsrail basını: Trump, Netanyahu'dan Gazze operasyonlarını hızlandırıp sonlandırmasını istedi

Washington yönetimi ve Tel Aviv arasında hız ve zamanlama tartışması

Israel Hayom gazetesinin Beyaz Saray'a yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre, ABD Başkanı Donald Trump, Binyamin Netanyahu ile bu hafta başında yaptığı telefon görüşmesinde Gazze saldırılarının bir an önce tamamlanmasını talep etti.

Haberde, Trump'ın Hamas'ın Gazze Şeridi'nden çıkarılmasını desteklediği ancak operasyonların hızlandırılmasını istediği; görüşmede Gazze'nin işgali kararıyla ilgili atıf yaparak “Yapın ancak hemen yapın.” dediğinin aktarıldığı belirtildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi ise konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Öte yandan gazeteler, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in yakın dönemdeki kabine toplantısında Washington'un Gazze'ye yönelik saldırılarda "sabrının tükenmeye başladığı" uyarısını ilettiğini yazdı.

Yedioth Ahronoth gazetesi, Güvenlik Kabinesi'nin işgal kararı almasından bir hafta sonra ordunun Gazze kentini işgal hazırlıklarına başlaması talimatı verildiğini aktardı.

Yerel basında yer alan haberlere göre, işgalin başlamasından önce Gazze kentinde ve civarında halihazırda saldırılar altında hayatta kalma mücadelesi veren 1 milyon Filistinlinin sürgün edileceği, saldırıların eylül ayından önce başlamayacağı öne sürüldü.

İsrail basını ayrıca ordunun Gazze kentini işgal saldırılarına katılması planlanan 80 bin ila 100 bin yedek asker hazırlığı yaptığını yazdı.

Hatırlatmak gerekirse, İsrail Güvenlik Kabinesi 8 Ağustos'ta Gazze kentinin işgaline yönelik planı onaylamıştı. Binyamin Netanyahu, kabine toplantısı öncesi Fox News'e verdiği röportajda Gazze Şeridi'nin tamamını işgal etmeyi hedeflediklerini söylemişti.

Basındaki işgal planı haberlerinde, saldırıların aşamalı yürütüleceği, ilk etapta Gazze kentinde başlayacağı ve daha sonra orta kesimdeki mülteci kamplarına ulaşacağı ifade edildi.

Not: Söz konusu iddialar yerel gazetelere ve kaynaklara dayandırılmakta olup, bazı ayrıntılar resmî kaynaklarca teyit edilmemiştir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı