Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,22 0,05%
EURO
35,16 0,09%
ALTIN
2.490,83 0,11%

İsrail 12. haftada Mescid-i Aksa’da cuma namazına engel oldu

İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs’te Mescid-i Aksa’da cuma namazı kılmak isteyen Filistinlilere 12. haftadır engel oluyor. Filistinliler ise baskılara rağmen Aksa’ya ulaşmak için mücadele ediyor.

Yayın Tarihi: 29.12.2023 15:01
Güncelleme Tarihi: 29.12.2023 15:01

İsrail 12. haftada Mescid-i Aksa’da cuma namazına engel oldu

İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya girmek isteyen Filistinlileri engellemeye devam ediyor. İsrail polisi, cuma namazını Aksa’da kılmak isteyen Filistinlilerin girişini kısıtlıyor, sokakta namaz kılmak isteyenlere ise şiddet uyguluyor.

AKSA’YA GİRİŞ YASAK

İsrail polisi, geçen haftalarda olduğu gibi bu hafta da cuma namazını Aksa’da kılmak isteyen Filistinli gençleri engelledi.

Eski Şehir bölgesinde demir bariyerlerle yoğun güvenlik önlemleri alan İsrail güçleri, sabah saatlerinden itibaren Filistinli gençlerin hatta zaman zaman yaşlı Filistinlilerin de Aksa’ya girişine izin vermedi.

gazze

SOKAKTA NAMAZ KILANLARA SALDIRI

Mescid-i Aksa’ya alınmayan Filistinliler, namazlarını Aksa’nın çevresindeki mahallelerde kılmak için toplandı.

İsrail polisi, cuma namazı için Aksa yakınındaki Vadi el-Cevz Mahallesi’nde toplanan yüzlerce Filistinliye müdahale etti. İsrail polisi, TOMA’dan pis kokulu su sıktı, göz yaşartıcı gazla saldırdı. Müdahalede 2 Filistinli yaralandı.

AKSA’NIN AVLULARI BOŞ KALDI

İsrail’in kısıtlamaları nedeniyle Aksa’nın avlusu ve mescit kısmının kısmen boş kaldığı görüldü. Aksa’ya girebilen yaşlı Filistinliler, namazlarını kıldıktan sonra İsrail’in zulmünü protesto etti. Filistinliler, “Aksa bizimdir, Aksa kırmızı çizgimizdir, Aksa’ya dokunma” sloganları attı.

İSRAİL’İN GAZZE SALDIRILARI DEVAM EDİYOR

İsrail polisi, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’de başlattığı saldırılardan bu yana art arda 12 haftadır on binlerce kişinin Mescid-i Aksa’ya namaz kılmak için ulaşmasını engelleyen ciddi kısıtlamalar uyguluyor. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında şu ana kadar 21 bin 507 kişi öldü, yaralı sayısı da 55 bin 915'e ulaştı.