Isparta'da Gül Hasadı Başladı
Dünya gül yağı üretiminin %65'ini karşılayan Isparta'da gül hasadı başladı. GÜLBİRLİK Genel Müdürü İbrahim Işıdan, gül hasadının düşük rakımlı bölgelerde başladığını ve hava sıcaklıklarının artmasıyla hız kazanacağını bildirerek, "Hasada bu yıl biraz hüzünlü başladık. Yaşadığımız zirai don gülleri de etkiledi. Özellikle ilk çıkan tomurcuklarda yaklaşık %35 oranında kayıp söz konusu." dedi.
Gül Hasadı Süreci
Hasadın yaklaşık bir ay sürmesi beklenirken, üreticiler sabahın ilk ışıklarından itibaren gül toplamak için bahçelerde mesai yapıyor. Toplanan güller, hemen alım merkezlerine yani fabrikalara ulaştırılıyor. Burada gül yaprakları sıcak su kazanlarında kaynatılarak yağlı su elde ediliyor. İkinci kaynatmadan sonra yağ, sudan süzülerek ihracata hazır hale getiriliyor.
Gül Turizmi ve Misafirperverlik
Isparta'nın gül ve gül ürünleri ile tanınması, kente yerli ve yabancı turistlerin akın etmesine neden oluyor. İbrahim Işıdan, "Gül zamanı" olarak adlandırılan bu dönemin, kenti alternatif bir turizm rotası haline getirdiğini belirtti. Turistler, gül bahçelerini ziyaret ederek keyifli anlar geçiriyor.
İzmir'den buraya gelen Saadet Dinçbilen, "Çok güzel bir deneyim oldu. Mis gibi bir havası var, doyamadık." derken; Emine Yörükak, gül hasat döneminin, bedensel engelli eşiyle birlikte ziyaret ettikleri gül bahçelerinde harika vakit geçirdiklerini söyledi.
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Isparta'da gül hasadı başladı.
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Isparta'da gül hasadı başladı.