Isparta'da emekli usta Güner Ersöz atık malzemelerle tarihi maketler yapıyor

Isparta'da 62 yaşındaki emekli Güner Ersöz, atık malzemelerle Osmanlı evlerinden Anıtkabir'e kadar maketler üreterek kültürel mirası yeni nesillere aktarıyor.

Yayın Tarihi: 08.05.2026 10:47
Güncelleme Tarihi: 08.05.2026 10:51

Isparta'da emekli usta Güner Ersöz atık malzemelerle tarihi maketler yapıyor

Isparta'da emekli usta atık malzemeleri tarihe dönüştürüyor

Güner Ersöz, Isparta'da yaşayan 62 yaşında bir emekli kamu çalışanı olarak emeklilik sonrası boş zamanlarını değerlendiriyor. Atık malzemeleri kullanarak yaptığı tarihi eser ve geleneksel ev maketleriyle kültürel mirası yaşatmayı amaçlıyor.

Çalışma amaçları ve hedefleri

Ersöz, ticari bir kaygı taşımadan üretim yapıyor ve hazırladığı maketleri çevresindeki insanlara hediye ediyor. Emekli olduktan sonra hobiyi seçmesinin motivasyonunu şu sözlerle anlatıyor: "Sıradaki büyük hedefim Ayasofya Camii maketi yapmak. İnsanlarımızın sağda solda vakit geçirmek yerine bu tür uğraşlarla ilgilenmesinin vatanımıza, milletimize ve yeni nesillere fayda sağlayacağına inanıyorum."

Şimdiye kadar Osmanlı evleri, Safranbolu evleri, Isparta evleri ve Anıtkabir gibi eserleri maketleştirdiğini belirten Ersöz, Anıtkabir projesini en özel çalışması olarak nitelendiriyor.

Malzemeler ve üretim süreci

Ersöz çalışmalarında koliler, şişeler, ayakkabı kutuları ve deterjan kutuları gibi geri dönüşüm malzemelerini değerlendiriyor. Kendi anlatımıyla: "Acaba ben bunu yapabilir miyim? dedim ve yapmaya başladım." Üretim sürecinde ilk olarak ebat ve ölçüleri kafasında hesaplıyor, ardından maket bıçağıyla şekil veriyor. Malzeme ne olursa olsun, ona göre tasarlıyor ve genellikle bir Osmanlı feneri veya bir evi bir günde ya da bir buçuk günde tamamlayabildiğini söylüyor.

Paylaşım, eğitim ve gelecek planları

Ersöz, yaptığı işleri sergiye çıkarmayı düşünmüyor; çalışmalarını aile dostlarına ve sevdiği insanlara ücret almadan hediye ediyor. "İleride benden bir anı kalsın istiyorum" diyerek kişisel miras bırakma arzusu bulunduğunu belirtiyor. Torunu ve apartmandaki çocuklarla birlikte küçük atölye benzeri çalışmalara zaman ayırıyor; küçük yaşta çocukların el becerisini geliştirmesine katkı sunuyor.

Ersöz'ün gelecekteki projeleri arasında Mimar Sinan eserleri ve Edirne'deki camiler ile özellikle Ayasofya Camii maketinin yer aldığı, şu anda bunun tasarım aşamasında olduğu ifade ediliyor. Ersöz, bu tür uğraşların gençlere ve topluma fayda sağlayacağına inandığını belirterek herkese benzer uygulamaları tavsiye ediyor.

Çöpe gidecek malzemeleri sanata dönüştüren emekli usta tarihi maketlerle yaşatıyor

Çöpe gidecek malzemeleri sanata dönüştüren emekli usta tarihi maketlerle yaşatıyor

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.