Çalışma hayatında yeni modeller masaya yatırıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında, bakanlık toplantı salonunda "Çalışma Hayatında Yeni Çalışma Yöntemleri" gündemiyle düzenlenen toplantıda çalışma hayatına ilişkin politika tartışmaları yürütüldü. Toplantıda, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yer alan yeni nesil çalışma modelleri ile işgücüne katılımın artırılmasına dönük öneriler ele alındı.
Mevcut tablo ve hedefler:
Bakan Işıkhan toplantıda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uygulanan politikaların işgücü piyasasında olumlu sonuçlar verdiğini vurgulayarak, işsizlik oranının "yaklaşık 40 aydır tek haneli seviyelerde" seyrettiğini belirtti. Işıkhan, son açıklanan ağustos verisinde işsizlik oranının yüzde 7,8 seviyesine gerilediğini ve genç işsizlik oranının ise yüzde 13 olarak izlendiğini aktardı.
Bakan, bu olumlu tablonun ileri taşınması için yeni politika araçlarının devreye alınacağını, özellikle çalışma hayatına katılımda güçlük yaşayan grupların istihdam piyasasına kazandırılmasının öncelikli hedeflerden biri olduğunu söyledi.
Politika yaklaşımı ve programlar:
Işıkhan, OVP 2027-2029 çerçevesinde yeni nesil çalışma biçimleri, iş-yaşam dengesi ve özellikle kadınlar ile gençlerin işgücüne katılımını artırmaya yönelik politikaların yer aldığını hatırlattı. Söz konusu çalışmalarda Merkez Bankası'nın 2025 yılı III. Enflasyon Raporunda belirtilen tespitlerin dikkate alındığını, potansiyel işgücünün heterojen yapısına uygun politikaların tasarlanmasının önemine değindi.
Bakan, kadın istihdamını hedefleyen İş Pozitif ve genç istihdamını destekleyen Gençliğin Üretim Çağı (GÜÇ) gibi programlarla önemli adımlar atıldığını belirterek, aktif işgücü hizmetleriyle tüm çalışanlara yönelik politikaların sürdürüleceğini ifade etti. "Amacımız tek tip bir çalışma modeli oluşturmak değil; farklı çalışan gruplarının ve işletmelerin değişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek, hak ve güvenceleri koruyan daha kapsayıcı bir çalışma hayatı oluşturmaktır," dedi.
Uluslararası uygulamalar ve paydaş istişaresi:
Bakan Işıkhan, geliştirilen düzenlemelerde uluslararası uygulamaların da göz önünde bulundurulduğunu, özellikle Avrupa ülkelerindeki modellerin incelendiğini aktardı. Türkiye'nin ihtiyaçları ile uluslararası uygulamalar arasında dengeli bir çerçeve oluşturma gayreti içinde olduklarını belirtti.
Toplantıda farklı görüş ve eleştirilerin ortaya konmasının beklendiğini söyleyen Işıkhan, bu katkıların çalışmayı geliştireceğini vurguladı ve "Türkiye Yüzyılına yakışan bir çalışma hayatını inşa ederken ihtiyaçlarımızı, risklerimizi ve çözüm seçeneklerimizi paydaşlarımızla birlikte yakından istişare edeceğiz" ifadesini kullandı.
Reşat Moralı Toplantı Salonu'ndaki görüşmelerde OVP'de yer alan hedeflerin hayata geçirilmesi, işgücünün niteliğinin artırılması ve potansiyel işgücünün piyasaya kazandırılması için somut adımların tasarlanması üzerinde duruldu.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT IŞIKHAN, "İŞSİZLİK ORANIMIZ YAKLAŞIK 40 AYDIR TEK HANELİ SEVİYELERDE SEYREDİYOR VE SON AÇIKLANAN AĞUSTOS VERİSİNDE DE YÜZDE 7,8’E GERİLEMİŞ DURUMDA" DEDİ.