İş Dünyası Temsilcileri İhracat Rakamlarını Değerlendirdi
İş dünyası temsilcileri, Türkiye’nin ihracat rakamlarını değerlendirdi. Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, korumacı ekonomi politikalarının hâkim olduğu küresel ekonomide, Türkiye'nin ihracatının ilk beş ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 artarak 110,9 milyar dolara ulaştığını belirtti. Aydın, bu durumun "Türkiye Yüzyılı" hedeflerine uygun bir başarı olduğunu ifade etti.
Küresel ekonomi görünüm raporlarında büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiğini belirten Aydın, "Oranlar %0,5, %0,1 arasında ifade edilmektedir" diyerek, ihracatçıların mayıs ayında 24,8 milyar dolarlık rekor bir rakama ulaşmasının önemini vurguladı.
Aydın, ihracatçların son 24 ayda 1 kez ithalat artışı, 14 kez ise aylık ihracat rekoru kırdığını belirterek, "Pandemi ve depremler sonrası elde edilen bu başarı, ihracatçılarımızın kararlı ve rekabetçi olduklarının göstergesidir. Finansa ve ham maddeye erişim kolaylaştırılırsa, ihracatçılarımız daha büyük rekorlar kırabilirler" ifadelerini kullandı.
İhracatın Niceliği ve Niteliği
Önder Sanayici İşadamları Derneği (ÖNSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Kap, mayıs ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre %2,7 artışla 24,8 milyar dolara ulaşmasının önemini vurguladı. Kap, "Küresel ticaret savaşlarının yaşandığı, uluslararası ticaretin daraldığı bir dönemde kullanılacak bu rakam, büyümeye de pozitif katkı sağlayacak" dedi.
Kap, ihracattaki rekor artışın çarkların döndüğünü gösterdiğini belirterek, "Ancak ihracatın niceliği kadar niteliği de önemli. Sürdürülebilirlik için karlılık oranının makul seviyede olması gerekir. Yüksek faiz oranları ve düşük kur ortamında maliyetler artmakta, bu da karlılığı zorlaştırmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan, ihracatın artışının, ihracatçıların azim ve kararlılığının, ümit ve inancının bir yansıması olduğunun altını çizen Kap, geleceğe yönelik umut verici olduğunu sözlerine ekledi.