DOLAR
42,69 -0,23%
EURO
50,14 0,02%
ALTIN
5.896,67 -0,76%
BITCOIN
3.846.533,35 1,57%

İran, UAEA ile Yeni İşbirliği Protokolü Belirleyecek

İran Dışişleri Bakanlığı, UAEA ile yeni bir protokol belirleyeceğini açıkladı. Tahran, nükleer denetim anlaşmalarına bağlı kalmaya devam ediyor.

Yayın Tarihi: 28.07.2025 13:16
Güncelleme Tarihi: 28.07.2025 13:16

İran, UAEA ile Yeni İşbirliği Protokolü Belirleyecek

İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile güvenlik denetimi anlaşmalarına bağlı olduğunu yineledi. Ancak, Meclis tarafından çıkarılan ve UAEA ile işbirliğini askıya alan yasa kapsamında yeni bir işbirliği protokolü geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Tahran'da düzenlenen basın toplantısında, ülkesinin dış politika gündemini sundu. Bekayi, İsrail’in Gazze’deki ayrımcı tutumunun uluslararası bir kriz oluşturduğunu belirterek, "Siyonist rejim, Filistin’in ezilen halkını bombalayarak ve açlık silahını kullanarak insanlık suçları işlemeye devam ediyor," ifadelerini kullandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı ile Diplomatik Girişimler

Bekayi, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)’nın acil toplantılar düzenleyerek Gazze’deki durumu doğru çözümlerle ele alması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin teşkilattaki dönem başkanlığını sürdürdüğünü hatırlatan Bekayi, "Bu zirveyi en kısa sürede gerçekleştirmek için temaslarımız devam ediyor," dedi.

Avrupalı Tarafların Tutumu

İstanbul'daki nükleer görüşmelere de değinen Bekayi, Avrupalı tarafların, Birleşmiş Milletler yaptırımlarını geri getirecek mekanizmayı işletme yetkisine sahip olmadığını belirtti. "Avrupa ülkeleri nükleer anlaşmadaki taahhütlerini açıkça ihlal ediyor," diyerek durumun ciddiyetini vurguladı.

İran ve ABD Müzakereleri

ABD'nin nükleer müzakerelere yeniden başlaması için yaptığı çağrılara yanıt veren Bekayi, "İran'ın şu anda ABD ile müzakere planı yok. Ulusal çıkarlarımızla örtüştüğünde bu konuda karar alacağız," sözleriyle durumu özetledi.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması

Bekayi, Avrupa'nın yaptırım uygulaması durumunda İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT)ndan çekilme ihtimaline dikkat çekerek, anlaşmanın tarafı olarak hak ve faydalarından yararlanması gerektiğini ifade etti.

İran, UAEA ile güvenlik denetimi anlaşmalarına bağlı kalmaya devam ederken, önümüzdeki iki hafta içinde bir UAEA yetkilisinin İran'ı ziyaret edeceği ve teknik konuların görüşüleceği belirtildi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı