İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi: ABD askeri seçeneğini tekrar denemesi halinde İran hazırlıklı
Abbas Arakçi, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik saldırı tehditlerine ilişkin açıklamalarda bulunarak, ülkesinin her tür askeri seçeneğe karşı hazırlıklı olduğunu bildirdi. Arakçi ayrıca İran’ın "tehdit ve dayatma olmadan" ABD ile nükleer müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu söyledi.
Protestolar ve güvenlik değerlendirmesi
Arakçi, İran’da 28 Aralık 2025’te başlayan ve ilk olarak hayat pahalılığına tepki olarak ortaya çıkan protestoların hükümet karşıtı gösterilere dönüştüğünü belirtti. Bakan, protestoların arasında eğitimli terörist unsurların sızdığını, bu unsurların hem güvenlik güçlerini hem de göstericileri hedef aldığını ifade etti.
ABD ile gerilim: askeri tehditler ve değerlendirme
Trump yönetiminin tehditlerine değinen Arakçi, ABD’nin açıklamalarını uyumsuz bulduğunu söyledi ve doğrudan şu ifadeyi kullandı: "ABD, daha önce denediği askeri seçeneği tekrar denemek isterse, biz buna hazırız". Arakçi, bununla birlikte "Son savaş sırasında sahip olduğumuzdan çok daha büyük ve kapsamlı bir askeri hazırlığımız var" dedi ve Tüm seçeneklere hazır olduklarını yineledi.
Diplomasi kanalları ve müzakere koşulları
Arakçi, ABD ile temaslara değinerek Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile protestolar öncesinde ve sonrasında iletişimin sürdüğünü belirtti. Witkoff ile bir görüşme ihtimaline ilişkin olarak Arakçi, "Masada incelenen bazı fikirler var" ifadelerini kullandı. Nükleer müzakerelere ilişkin tutumunu açıklarken ise, ABD’nin adil ve eşit şartlarda müzakerelere hazır görünmediğini vurguladı ve Washington’un gerçekte hazır olduğunda bu talebi ciddi olarak değerlendireceklerini söyledi.
Arakçi, açıklamalarını "Tüm seçeneklere hazırız ve Washington’un akıllıca bir seçenek seçmesini umuyoruz" sözleriyle tamamladı.
İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ABBAS ARAKÇİ, ABD BAŞKANI DONALD TRUMP’IN PROTESTOCULARA YÖNELİK ŞİDDET OLAYLARI GEREKÇESİYLE İRAN’A SALDIRI TEHDİTLERİNE İLİŞKİN, "ABD, DAHA ÖNCE DENEDİĞİ ASKERİ SEÇENEĞİ TEKRAR DENEMEK İSTERSE, BİZ BUNA HAZIRIZ" DEDİ.