Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

iPhone yan yüklemesi kullanıma hazır!

iPhone yan yüklemesinin, beklenen büyük değişiklikle birlikte kullanıma hazır olduğu bildirildi. İşte merak edilenler...

Yayın Tarihi: 17.01.2024 10:44
Güncelleme Tarihi: 17.01.2024 12:19

iPhone yan yüklemesi kullanıma hazır!

iPhone'un ilk çıkışından bu yana geçen 17 yılın ardından iPhone yan yükleme nihayet gerçekleşiyor. Apple'ın, iPhone uygulamalarının herhangi bir kaynaktan yüklenmesini mümkün kılacak özelliği etkinleştirmek için hazır bir iOS 17 güncellemesine sahip olduğu bildiriliyor. Bu App Store değişiklikleri, üçüncü taraf pazar yerlerinin iPhone'da görünmesine izin verecek. Ayrıca, geliştiriciler Apple'ın ödeme sistemi ile daha düşük ücret talep edebilecek üçüncü taraf ödeme platformları arasında seçim yapabilecekler.

Fakat Apple, bunu sadece mevzuat baskısı nedeniyle yapıyor. Avrupa Birliği'nin (AB) Dijital Pazarlar Yasası (DMA) Apple'ı App Store'u rakiplerine açmaya zorluyor. Apple'ın buna uymak için 7 Mart'a kadar süresi bulunuyor. Apple'dan bir yetkili, yan yüklemeyi etkinleştirme sürecinde Apple'ın App Store'u iki deneyime böleceğini söylüyor.

iphone

GELECEK HAFTA BAŞLIYOR

Bloomberg'den Mark Gurman, Power On bülteninin sorular bölümünde yan yükleme desteğine değindi. Gurman, Apple'ın önümüzdeki haftalarda Avrupa'da yandan yüklemeyi mümkün kılan iOS 17 değişikliklerini kullanıma sunacağını söyledi. Bu süreçte App Store, biri Avrupa diğeri de dünyanın geri kalanı için olmak üzere iki versiyona ayrılacak.

Yan yüklemenin iPhone'da nasıl çalışacağı henüz belli değil. Ancak büyük olasılıkla DMA uyumluluk süresi geçtikten sonra, herhangi bir geliştirici üçüncü taraf uygulama mağazaları sunabilecek veya kullanıcıların internet sitelerinden uygulama indirmelerine izin verebilecek. Ayrıca müşterilere uygulamalar ve uygulama içi satın alımlar için alternatif ödeme sistemleri de sunabilecekler.

Aynı zamanda, geliştiriciler hâlâ Apple'a satışların bir yüzdesini ödemek zorunda kalacak. Dolayısıyla Avrupa'da önemli ölçüde daha ucuz uygulamalar ve abonelikler beklemeyin. Geliştiriciler, müşterilere üçüncü taraf ödeme seçenekleri sunma ve/veya güvence altına alma maliyetlerini üstlenmek zorunda kalacaklar.

Öte yandan Apple, AB'nin kendisini 7 Mart'a kadar DMA'ya uymaya zorlayan ‘bekçi’ tanımlamasına itiraz etti. Ancak AB'nin antitröst şefi Margrethe Vestager'in geçen hafta ABD ziyareti sırasında belirttiği gibi, Apple'ın bölgede herhangi bir yasal mesele çözülmeden önce değişiklikleri uygulaması gerekiyor.

Son olarak, AB’nin ardından Japonya ve ABD de yan yükleme konusunda benzer yasalar çıkarmayı düşünüyor. Öte yandan, Türkiye'nin buna benzer bir yasa çıkarma girişimi ise henüz bulunmuyor.