Bist 100
10.739,57 0%
DOLAR
32,22 0,13%
EURO
35,03 0,07%
ALTIN
2.488,36 -0,38%

Intuitive Machines uzaydan Dünya’nın eşsiz fotoğraflarını gönderdi!

Ay yüzeyine inmesi halinde özel bir şirket tarafından geliştirilen ve bu başarıyı sağlayan ilk uzay aracı olma ünvanına erişecek olan Nova-C iniş aracı, uzaydan Dünya’nın ve kendisinin eşsiz fotoğraflarını gönderdi.

Yayın Tarihi: 20.02.2024 13:38
Güncelleme Tarihi: 20.02.2024 13:38

Intuitive Machines uzaydan Dünya’nın eşsiz fotoğraflarını gönderdi!

Intuitive Machines, geçtiğimiz hafta IM-1 görevini uzaya fırlatarak ilk Nova-C iniş aracını Ay'a doğru yola çıkardı. Bu görev, Columbia'nın Omni-Heat teknolojisinin iniş aracına dahil edildiği ilk görev ve başarılı olması halinde Ay'a inen ilk özel araç olacak. Şimdi, nihayet uzaydan ilk IM-1 görseller Dünya’ya gönderildi.

İniş aracının SpaceX'in Falcon 9 roketinin ikinci kademesinden ayrılmasından kısa bir süre sonra çekilen fotoğraflarda arka planda Dünya'nın yanı sıra roketin ikinci kademesinin düşüşü de görülüyor. Görüntülerin biri hariç hepsi balık gözü kamera lensinden çekilmiş gibi görünse de, Dünya’dan uzaklaşırken iniş aracının alt kısmına iyi bir bakış sağlıyor.

uzay

BU GÖREVLE BERABER DAHA UCUZ AY GÖREVLERİ DÖNEMİ BAŞLAYACAK

Bu ilk IM-1 fotoğrafları, Odysseus iniş aracının Ay uydumuza doğru ilerlerken yapması gereken yolculuğun yalnızca küçük bir bölümünü oluşturuyor. Oraya vardığında, yüzeye başarılı bir şekilde inmesi ve üzerindeki çeşitli faydalı yüklere uzanma ve çalışmaya başlaması bekleniyor.

Intuitive Machines, bu görevi gerçekleştirmek için çok çalışmasının yanında ayrıca, NASA'nın Ticari Ay Yükü Hizmetleri'nin (CLPS) başarılı olduğunun ilk kanıtı olacak. CLPS'ye dahil olan diğer iniş araçları zamansız bir sonla karşılaştı. Bunlardan sonuncusu olan Peregrine iniş aracı, Dünya atmosferinde yanmasına neden olan bir itici gaz sızıntısı yaşadı.

Bu tür görevlerin NASA ve diğer ajansların daha ucuz fırlatmalarla Ay hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olacağı için oldukça önemli olduğu belirtiliyor. Bu bilgiler daha sonra bilim insanlarının Artemis görevi astronotlarını daha iyi hazırlamalarına ve bu görevler sırasında ne tür araştırmalara odaklanmak istediklerini daha da azaltmalarına yardımcı olacak.