Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

İnternette çok fazla zaman geçirdiği için hafıza kaybı yaşayan kadından internet kullanımını azaltma konusunda ipuçları!

Jessica Elefante ismindeki bir kadın, internette çok fazla zaman geçirdikten sonra beyin sisi ve hafıza kaybı yaşadı. Eski sağlığına kavuşmasının ardından yaşadıklarını kaleme alarak bir kitap yazdı ve sosyal medya kullanımını azaltmak için 4 altın ipucu verdi.

Yayın Tarihi: 09.01.2024 18:21
Güncelleme Tarihi: 09.01.2024 18:21

İnternette çok fazla zaman geçirdiği için hafıza kaybı yaşayan kadından internet kullanımını azaltma konusunda ipuçları!

2011 yılında, o zamanlar 32 yaşında bir dijital marka stratejisti olan Jessica Elefante, internette çok fazla vakit harcadığı için beyin sisi ve hafıza kaybı gibi endişe verici semptomlar yaşamaya başladığını söyledi.

Şimdi 45 yaşında olan ve o dönem yaşadığı sorunların internet kullanımıyla ilgili olduğunu anlayamayan Elefante, "Uyandığım andan uyuduğum ana kadar tüm gün boyunca dijital olarak iletişim kuruyordum" dedi. Elefante, birkaç doktora gitti ve Lyme hastalığından vitamin eksikliklerine kadar her şey için test edildi ama hiçbir cevap alamadı.

Bir yıl sonra, o zamanki kocası Hawaii'de 8 günlük bir tatilde telefonunu bir kenara bırakmasını istediğinde, sorunun çok fazla ekran süresiyle bağlantılı olduğunu fark etti. Elefante, internet kullanımını azaltmasının ardından sanki birinin yeniden beynini açtığını söyeldi.

O zamandan beri Elefante, çok fazla internet kullanmakla ilgili deneyimlerini anlatan "Raising Hell, Living Well" adlı bir kitap yazdı. İnternet kullanımını etkili bir şekilde azaltma ve sosyal medya kullanımını azaltma konusunda ipuçları paylaştı.

sosyal medya

 24 SAATLİK BİR DİJİTAL DETOKS YAPIN

Elefante, daha uzun bir dijital detoks yapmaktan ne kadar hoşlansa da, bir yazar olarak kariyeri için bunun gerçekçi olmadığını ve ayrıca, bunun sorun olmadığını söyledi.

Telefon, dizüstü bilgisayar veya tablet gibi bir cihaz olmadan 24 saat geçirmenin bile hem zihinsel bir sıfırlama hem de sizi çevrim içi ortamda tutan tetikleyicileri belirlemenin bir yolu olarak yardımcı olduğunu belirtti.

"Eşyalarınıza hangi noktada ve neden ulaştığınızı göreceksiniz" diyen Elefante, bu teknolojiyle daha fazla büyüdüğü için her zaman ilk kontrol etmek istediği şeyin e-posta olduğunu söyledi. Ayrıca, detoks sayesinde sosyal etkileşimlerde telefonuna ne kadar bağımlı olduğunu da öğrendi.

sosyal medya

SOSYAL MEDYAYI KONTROL ETMEK İÇİN BELİRLİ GÜNLER BELİRLEYİN

Akıllı telefonlar ve sosyal medya uygulamaları artık ekran süresini takip ediyor ve kapatma hatırlatmaları gönderiyor olsa da Elefante bunları hiç kullanmıyor.

Elefante, "Benim için zamanlayıcılar hiç işe yaramıyor. Beni daha kötü hissettiriyorlar. Sadece erteliyorum” diye konuşuyor.

Bunun yerine, en sevdiği taktiklerden biri Instagram'ı yalnızca üç günde bir kontrol etmesine izin vermek. Arkadaşların sosyal medya DM'leri üzerinden mem paylaşması yaygın olduğundan, "Bazı potansiyel bağlantıları kaçıracağınız fikrini kabullenmelisiniz" dedi.

sosyal medya

AKILLI TELEFONLAR İÇİN ANLAMLI TAKASLAR YAPIN

Elefante, teknolojiye ara vermenin bu kadar zor olmasının bir nedeninin de, yeni bir şey eklemek yerine bir şeyi alıp götürüyormuşsunuz gibi hissettirmesi olduğunu söyledi.

Elefante, "Eskiden olduğu yerde bir boşluk yaratamazsınız. Zira zamanınızı bir şeyleri kaçırıyormuş gibi endişeli hissederek geçirirsiniz. Bu yüzden onun yerine bir şey koymak zorundasınız” ifadelerini kullandı. Ayrıca, işe gidip gelirken tablet yerine fiziksel bir kitap okumak ya da çevrim içi oyunlar oynamak yerine kâğıt kalemle bulmaca çözmek gibi takaslar yapılmasını öneriyor.

sosyal medya

HAYIR DEME KONUSUNDA RAHAT OLUN

Son olarak Elefante, sosyal medyanın ne kadar cazip olduğu düşünüldüğünde bu sınırları belirlemenin zor olabileceğini, bu çekim çok güçlü olduğunu ve bunun sürekli bir mücadele gerektirdiğini aktardı. Ancak hedefine odaklanmasını sağlayan şeyin onun için neyin en önemli olduğunu bilmek olduğunu kaydetti.