İnegöl'de renkli, ısı yalıtımlı kovan talepleri artıyor
Futbol taraftarlığının etkisiyle takım renklerinde kovan üretimi yaygınlaşıyor
Hayri Soylu, Bursa'nın İnegöl ilçesinde babadan miras arıcılıkla geçimini sağlıyor ve Uludağ eteklerinde yaklaşık 100 kovan ile üretim yapıyor. Arıcılardan gelen talep üzerine; sarı-kırmızı, sarı-lacivert, siyah-beyaz, yeşil-beyaz gibi renk seçeneklerinde ısı yalıtımlı kovan üretimi gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Soylu, arıcılığı bilimsel yöntemlerle geliştirmek için Uludağ Üniversitesi ile iş birliği yaptıklarını ve uluslararası arıcılık fuarlarına katıldıklarını belirtti. İyi bal üretiminin arı sağlığıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Soylu, yaklaşık beş yıldır üzerinde çalıştıkları kovanlarla elde ettikleri sonuçlardan memnun olduklarını söyledi.
Geliştirilen kovanların uygulanmasını anlatan Soylu, "Önce biz denedik. Sonra geliştirdiğimiz ısı yalıtımlı kovanlarımızdan arkadaşımıza verdik denemesi için. Rusya’da arıcılık yaptı sonra Bursa’ya geldi burada devam ediyor. 30 kovan yaptırdı bize ve 750 kilogram kestane balı üretti. 2 yıldır kullanıyor ve yaz-kış hiç arı zaiyatı vermeden üretim yapıyor," ifadelerini kullandı.
Soylu, ısı yalıtımlı kovanların arıların konforunu ve sağlığını koruduğunu, bunun sonucunda bal veriminin arttığını belirtti. Bu kovanlarda rutubet, terlemeye bağlı hastalıklar ve soğuklara bağlı ölümlerin daha az görüldüğünü söyledi. Ayrıca kovanların yaz-kış taşımaya uygun ve bakım kolaylığı sağladığını ekledi.
Yapımında kullanılan malzemeler hakkında bilgi veren Soylu, diğer kovanların genellikle tek tip ahşap olduğunu, kendilerinin ise sandviç panelli yapı kullandıklarını, bu panellerin ısı yalıtımı sağladığını ve rutubet ile nemin daha düşük olduğunu anlattı. Sandviç panellerin çevre dostu malzemeden üretildiğini, gövde ve çerçevelerde hafifliği nedeniyle Sibirya ladini tercih ettiklerini söyledi.
Bursa başta olmak üzere Bitlis, Ordu, Ankara, Samsun, Gümüşhane gibi illere kovan gönderdiklerini belirten Soylu, yurt dışı satışlarının zaman zaman sürdüğünü ifade etti. Futbol taraftarlarının takım renklerinde kovan talep ettiğini aktaran Soylu, "Bursaspor rengini yeşil-beyaz isteyen oluyor. Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçeli olanlar takımlarının renklerinde istiyorlar. Biz talebe göre kovanı sarı-kırmızı, sarı-lacivert, siyah-beyaz boyayıp gönderiyoruz. Bazen arayanlara 'isterseniz arıları bile boyayıp göndeririz' diye espri de yapıyoruz. Özellikle rekabetin kızıştığı son günlerde takım renklerinde kovanlara talep arttı" dedi.
Sonuç olarak, İnegöl'de geliştirilen ısı yalıtımlı ve renkli kovanlar, arı sağlığı ve üretim verimliliği açısından olumlu sonuçlar verirken, kişiselleştirme talebiyle pazar talebinin de çeşitlendiğini gösteriyor.
BURSA'NIN İNEGÖL İLÇESİNDE ARICILIKLA UĞRAŞAN HAYRİ SOYLU, ARICILARDAN GELEN TALEP ÜZERİNE SARI-KIRMIZI, SARI-LACİVERT, SİYAH-BEYAZ, YEŞİL-BEYAZ GİBİ RENKLERDE ISI YALITIMLI KOVAN ÜRETİMİ DE YAPIYOR.