IMO: Hürmüz Boğazı’ndan 115 gemi ve 2 bin 500 denizci tahliye edildi

IMO Genel Sekreteri Arsenio Dominguez, Salı günü yeniden başlatılan süreçte Hürmüz Boğazı’ndan 115 gemi ve 2 bin 500 denizcinin tahliye edildiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 26.06.2026 19:05
Güncelleme Tarihi: 26.06.2026 19:05

IMO: Hürmüz Boğazı’ndan 115 gemi ve 2 bin 500 denizci tahliye edildi

IMO: Hürmüz Boğazı’ndan 115 gemi ve 2 bin 500 denizci tahliye edildi

Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Arsenio Dominguez, Salı günü yeniden başlatılan tahliye süreci kapsamında 115 gemi ve 2 bin 500 denizcinin bölgeden çıkarıldığını açıkladı. Dominguez, operasyonun Körfez’de mahsur kalan denizcilerin güvenli geri dönüşünü hedeflediğini belirtti.

Umman açıklarında gemiye saldırı

IMO, 28 Şubat’ta başlatılan tahliye programının, Umman açıklarında bir kargo gemisine yönelik haberlerin ardından bir süre askıya alındığını bildirmişti. Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları Ajansı (UKMTO) bölgedeki bir geminin vurulduğunu belirtirken, adı açıklanmayan ABD’li yetkililer ise İran’ın Singapur bayraklı Ever Lovely gemisine ateş açtığını iddia etti.

Boğazda mahsur kalan gemilerin tahliyesi

IMO’nun Salı günü yeniden başlattığı program, Körfez’de ticari geçişlere getirilen kısıtlamalar nedeniyle daha önce mahsur kalan gemiler ve mürettebatın tahliyesini amaçlıyordu. Program kapsamında toplamda 115 gemi ve 2 bin 500 denizci bölgeden çıkarıldı; daha önceki planla ise 11 binden fazla denizcinin tahliyesi hedeflenmişti.

Tahliyede ABD gözetimi altında iki güzergahın kullanılması planlanmıştı; bunlardan biri İran suları, diğeri ise Umman suları üzerinden ilerliyordu. İran Devrim Muhafızları ise güvenli geçişin yalnızca İran tarafından belirlenen güzergahlar üzerinden olacağını ve bu kurala uymayan gemilere karşı harekete geçileceğini duyurdu.

Dominguez, tahliye çalışmalarının yeniden başlatılmasına ilişkin koordinasyon ve güvenlik değerlendirmelerinin sürdüğünü, önceliğin denizcilerin güvenliği olduğunu vurguladı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ULUSLARARASI DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ (IMO) GENEL SEKRETERİ ARSENİO DOMİNGUEZ...

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ULUSLARARASI DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ (IMO) GENEL SEKRETERİ ARSENİO DOMİNGUEZ, ABD-İSRAİL VE İRAN ÇATIŞMALARI SIRASINDA KÖRFEZ’DE MAHSUR KALAN GEMİ VE DENİZCİLERİN TAHLİYESİNE YÖNELİK SALI GÜNÜ BAŞLATILAN SÜREÇ KAPSAMINDA 115 GEMİ VE 2 BİN 500 DENİZCİNİN TAHLİYE EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI.

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.