İlk kadın kaptan Emel Arman okyanusu aşan pilot olarak gökyüzüne veda etti

Emel Arman, Türk Hava Yolları'nın ilk kadın kaptan pilotu olarak 31 yıllık kariyerini tamamladı; yaklaşık 23 bin saat uçuşla emekliye ayrıldı.

Yayın Tarihi: 08.09.2026 14:44
Güncelleme Tarihi: 08.09.2026 14:44

İlk kadın kaptan Emel Arman okyanusu aşan pilot olarak gökyüzüne veda etti

Kariyerin dönüm noktaları:

Emel Arman, Türk Hava Yolları'nın ilk kadın kaptan pilotu olarak 31 yıllık mesleğini tamamlayıp emekli oldu. Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilotaj Bölümü'nü birincilikle bitiren Arman, 1995'te Türk Hava Yolları'nda göreve başladı. 23 yaşında RJ100 ve RJ70 tipi uçaklarda ikinci pilot olarak sağ koltukta uçmaya başlayan Arman, kariyerinin ilk yıllarında geniş gövdeli uçaklarda da görev aldı. 1997 yılında Airbus A340 tipi uçakla Atlas Okyanusu'nu aşarak New York'a uçan Arman, bu uçuşuyla "okyanusu aşan ilk Türk kadın pilot" unvanını elde etti.

son uçuş ve vedası:

Arman son uçuşunu 7 Eylül'de TK1884 Viyana-İstanbul seferiyle, TC-LGY tescilli Airbus A350 tipi uçakla gerçekleştirdi. İnişin ardından Türk Hava Yolları Ekip Terminali'nde çiçeklerle karşılanan kaptan, yaklaşık 23 bin saat kokpit uçuşuyla görevini noktaladı.

havacılıkta kadınların öncüsü:

2016'da kaptan Ferihan Işık ile birlikte Chicago-İstanbul seferinde kokpitte görev alarak Türk Hava Yolları tarihindeki ilk iki kadın kaptanlı uzun menzilli uçuşu gerçekleştiren Arman, daha önce tüm uçuş ekibinin kadınlardan oluştuğu tarihi bir Trabzon seferinde de yer almıştı. Bu görevler, THY bünyesinde kadın pilotların görünürlüğünü artırdı.

THY'nin ilk kadın pilotu ve ilk kadın kaptan pilotu unvanlarını taşıyan Emel Arman'ın emekliliği, kariyeri boyunca attığı adımlar ve kazandığı deneyimle genç pilot adayları için önemli bir miras bırakıyor.

THY’nin ilk kadın kaptan pilotu emekli oldu

THY’nin ilk kadın kaptan pilotu emekli oldu

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.