İLESAM Genel Başkanı Parmaksız: Türkiye'de 750 Milyon Kitap Basıldı

İLESAM Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Türkiye'de bu yıl yaklaşık 750 milyon kitap basıldığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 11.12.2024 04:04
Güncelleme Tarihi: 11.12.2024 04:04

İLESAM Genel Başkanı Parmaksız: Türkiye'de 750 Milyon Kitap Basıldı

İLESAM Genel Başkanı Parmaksız, Türkiye'de Kitap Basım Sayısını Açıkladı

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Genel Başkanı, şair ve yazar Mehmet Nuri Parmaksız, bu yıl Türkiye'de yaklaşık 750 milyon kitap basıldığını ifade etti.

Ürdün'ün başkenti Amman'da, Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye'de Kitap ve Yayıncılık" konulu söyleşide konuşan Parmaksız, Türkiye'deki akademik yayınlar ve çocuk kitapları dahil olmak üzere bu yıl yaklaşık 450 milyon kitap basıldığını belirtti. Ayrıca, devletin okullara dağıttığı yaklaşık 300 milyon ders kitabı ile birlikte, yıllık toplam basım sayısının 750 milyona ulaştığını vurguladı.

Telif Hakları ve Eserlerin Korunması

Parmaksız, Türkiye'de telif hakları konusunda bilgi vererek, Türk edebiyatına ait birçok eski eserin yurt dışına kaçırıldığını öne sürdü. Son yıllarda bu eserlerin Türkiye'ye geri getirilmesi için büyük çabalar sarf edildiğini, matbu eserlere sahip çıkmanın öneminin altını çizdi.

Yapay Zeka ve Yazım Faaliyetleri

Söyleşinin ikinci kısmında, dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Parmaksız, yapay zeka ile yazılan metinlerin insan elinden çıkma yazılardan ayırt edilebilmesi için bir veri tabanının gerekli olduğunu ifade etti. Ayrıca, yazarların telif hakkı kazanamadıklarında eserlerinin maddi katkısının olmaması sebebiyle yazım faaliyetlerinin azaldığını belirtti.

Türk Edebiyatından Örnekler ve Kütüphane Kuruluşları

Dinleyicilere Türk edebiyatından şiir örnekleri sunan Parmaksız, kendi eserlerinden de dizeler okudu. Ayrıca, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) desteğiyle Türk edebiyatından 10 bin seçme eseri Ürdün'e getirerek Türkçe eğitim verilen yerlere küçük kütüphaneler kurduklarını aktardı. Bu kapsamdaki eserlerin bir kısmı, TİKA Ürdün Koordinatörü Abdurrahman Soylu'nun katılımıyla Amman Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ensar Fırat'a teslim edildi.

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Genel Başkanı, şair ve yazar...

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Genel Başkanı, şair ve yazar Mehmet Nuri Parmaksız, Ürdün'ün başkenti Amman'da, Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi'nde "Türkiye'de Kitap ve Yayıncılık" konulu söyleşi düzenlendi.

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Genel Başkanı, şair ve yazar...

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Genel Başkanı, şair ve yazar Mehmet Nuri Parmaksız, Ürdün'ün başkenti Amman'da, Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi'nde "Türkiye'de Kitap ve Yayıncılık" konulu söyleşi düzenlendi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı