Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

İlacı zehirden ayıran dozudur! Bilinçsiz ilaç kullanımı ölüm tehlikesi yaratıyor!

Bir ağrınız mı var? Hemen bir ağrı kesici alın. Biraz öksürdünüz mü? Hemen bir antibiyotik yutun. Başınız mı ağrıyor? Hemen bir aspirin atın. Peki ya bunların vücudunuza ne zararlar verdiğini biliyor musunuz? Bilinçsiz ilaç kullanımı, vücudun en önemli organlarını tahrip ediyor, bağışıklık sisteminizi zayıflatıyor ve hatta ölüme bile yol açabiliyor! İşte ilaç kullanımında yapılmaması gereken o detaylar...

Yayın Tarihi: 18.01.2024 09:24
Güncelleme Tarihi: 18.01.2024 09:24

İlacı zehirden ayıran dozudur! Bilinçsiz ilaç kullanımı ölüm tehlikesi yaratıyor!

Birçok kişi, baş ağrısı, soğuk algınlığı, alerji gibi rahatsızlıklarda doktora gitmeden ilaç kullanmaktadır. Ancak bu ilaçlar, doğru dozda ve sürede alınmadığında, vücuda faydadan çok zarar verebilmektedir. Bilinçsiz ilaç kullanımı, bağışıklık sistemini zayıflatmakta, organlara hasar vermekte ve ilaç direnci oluşturmaktadır. Peki, bilinçsiz ilaç kullanılırsa ne olur? Bilinçsiz ilaç kullanımı hangi organlara zarar verir? Akılcı olmayan ilaç kullanımı neleri kapsar? Bilinçli ilaç kullanımı nedir? İşte tüm bilinmesi gereken detaylar…

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI NEDİR?

Bilinçsiz ilaç kullanımı, doktorun reçete etmediği, uygun dozda ve sürede kullanmadığınız, yan etkilerini bilmediğiniz, başkasının tavsiyesiyle aldığınız ya da kendi kendinize karar verdiğiniz ilaçları kullanmanız demektir. Bu ilaçlar, vücudunuzun ihtiyacı olmadığı halde, gereksiz yere alındığında, iyileştirici etki yerine, vücuda zarar verme eğilimine girer.

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI HANGI ORGANLARA ZARAR VERIR?

Bilinçsiz ilaç kullanımı, vücudunuzun birçok organına zarar verebilir. Bunların başında karaciğer, böbrek, mide, bağırsak, kalp ve beyin gelir. Karaciğer, vücuda giren ilaçları parçalayarak zararsız hale getirmeye çalışır. Ancak fazla ilaç kullanımı, karaciğerin iş yükünü artırır ve karaciğer fonksiyonlarını bozar. Karaciğer yetmezliği, siroz, karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Böbrekler de ilaçların vücuttan atılmasını sağlar. Fazla ilaç kullanımı, böbreklerin zarar görmesine ve böbrek yetmezliği, böbrek taşı, böbrek iltihabı gibi hastalıklara neden olabilir. 

bilinçsiz ilaç kullanımı

Mide ve bağırsaklar da ilaçların sindirim sistemine verdiği zararlardan nasibini alır. Mide ülseri, gastrit, mide kanaması, bağırsak iltihabı, kabızlık, ishal gibi rahatsızlıklar görülebilir. Kalp ve beyin de ilaçların etkisiyle olumsuz yönde etkilenebilir. Kalp ritmi bozulabilir, tansiyon yükselebilir, kalp krizi riski artabilir. Beyin kanaması, inme, felç, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, depresyon gibi sorunlar yaşanabilir.

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI BAĞIŞIKLIK SISTEMINI NASIL ETKILER?

Bilinçsiz ilaç kullanımı, vücudun hastalıklara karşı savunma mekanizması olan bağışıklık sistemini de olumsuz yönde etkiler. Özellikle antibiyotiklerin gereksiz yere kullanılması, vücuttaki yararlı bakterileri de öldürerek bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu da vücudu enfeksiyonlara, alerjilere, mantar hastalıklarına, kansere daha açık hale getirir. Ayrıca ilaçlara karşı direnç gelişir ve ilaçlar etkisini yitirir. Bu da daha güçlü ilaçlara ihtiyaç duyulmasına ve daha fazla yan etkiye maruz kalınmasına neden olur.

BİLİNÇLİ İLAÇ KULLANIMI NEDIR?

Bilinçli ilaç kullanımı, doktorun reçete ettiği, uygun dozda ve sürede kullandığınız, yan etkilerini bildiğiniz, başkasının tavsiyesiyle almadığınız, kendi kendinize karar vermediğiniz ilaçları kullanmanız demektir. Bu ilaçlar, vücudunuzun ihtiyacı olduğu için, gerektiği kadar alındığında, iyileştirici etki gösterir ve vücuda zarar vermez.

bilinçli ilaç kullanımı

BİLİNÇLİ İLAÇ KULLANIMI İÇIN NELER YAPMALIYIZ?

Bilinçli ilaç kullanımı için şunlara dikkat etmeliyiz:

- İlaçlarımızı doktorun reçete ettiği şekilde kullanmalıyız. Dozunu, sıklığını, süresini, yemekten önce ya da sonra alınması gerekip gerekmeyeceğini, ilaçla birlikte alınmaması gereken yiyecek ya da içecekleri öğrenmeliyiz.

- İlaçlarımızı eczaneden almalıyız. İnternetten, sokaktan, pazardan ilaç almayalım. Sahte ya da son kullanma tarihi geçmiş ilaçlardan uzak duralım.

- İlaçlarımızı başkalarıyla paylaşmayalım. Başkasının ilacı bize iyi gelmeyebilir, hatta zarar verebilir. Aynı şekilde başkasına da ilaç tavsiye etmeyelim.

bilinçsiz ilaç kullanımı etkileri,

- İlaçlarımızı saklama koşullarına uygun bir yerde muhafaza edelim. Isı, nem, ışık gibi etkenler ilaçların bozulmasına neden olabilir. Çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklayalım.

- İlaçlarımızın yan etkilerini bilmeliyiz. İlaç kullanırken başımız dönerse, mide bulantısı olursa, alerjik bir reaksiyon görürsek, hemen doktora başvurmalıyız.

- İlaçlarımızı bitirmeden bırakmayalım. Özellikle antibiyotik kullanırken, hastalığımız geçse bile ilacı tamamlamalıyız. Aksi halde hastalık tekrarlayabilir ya da dirençli hale gelebilir.

- İlaçlarımızı gereksiz yere kullanmayalım. Her ağrıda, öksürükte, ateşte ilaç almayalım. Bazen dinlenmek, bol su içmek, doğal yöntemler denemek daha iyi olabilir. İlacın iyileştirdiği kadar, zarar verdiğini de unutmayalım.