Bist 100
10.218,58 0%
DOLAR
32,22 -0,11%
EURO
34,93 0,17%
ALTIN
2.432,72 0,51%

İklim değişikliği nedeniyle yok olan mercanlar için yapay zekâ devreye girdi!

Çevreciler, mercan resiflerinin soyunun tükenmesini engellemek amacıyla çabalarken, yapay zekâ da dahil olmak üzere her türlü teknolojiyi kullanıyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 16.12.2023 14:41
Güncelleme Tarihi: 16.12.2023 14:41

İklim değişikliği nedeniyle yok olan mercanlar için yapay zekâ devreye girdi!

Dünyadaki mercan resiflerini soyunun tükenmesini engellemek için zaman azalıyor. Bu yüzden, çevrecileri yok olan resiflerin soyunun tükenmesini engellemek amacıyla yapay zekâ da dahil olmak üzere her türlü teknolojiye başvuruyorlar.

Geçmişte mercan korumacıları, bir kalem ve mumlu, su geçirmez kâğıt kullanarak diktikleri mercanlara ilişkin not almak amacıyla resiflere yüzmek zorunda kalıyorlardı.

Bu yalnızca zaman alan bir strateji olmakla kalmıyor, ayrıca, her bir mercan için tek tek elle not almak büyük resmi, yani resifin bütününün sağlığını gözden kaçırma riski taşıyor. Mercan Restorasyon Vakfı'nda (CRF) bilim programı yöneticisi olan Alexander Neufeld, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Tek tek bireylere odaklanmamız gerekmiyor. Popülasyonlara odaklanıyoruz, restore etmek için uğraştığımız bu daha geniş ekolojik organizma gruplarına yoğunlaşıyoruz" diye konuştu.

mercan resifleri

YAPAY ZEKÂ YENİ BİR BAKIŞ AÇISI SAĞLIYOR

Bu durumda yapay zekâ çevrecilerin bir adım önüne geçerek mercanları kurtarmak için daha fazla zaman kazandırabilir ve en büyük etkiyi nasıl yaratabileceklerine dair yeni içgörüler sağlayabilir. Florida merkezli kâr amacı gütmeyen Coral Restoration Foundation (CRF) tarafından geliştirilen CeruleanAI adlı yeni bir teknolojinin amacı da bu. Bu teknoloji, resiflerin 3D haritalarını incelemek amacıyla yapay zekâyı kullanıyor ve bilim insanlarına ısınan bir dünyada restorasyon çabalarını taki etmek amacıyla yeni bir bakış açısı sunuyor.

Florida'da kirlilik, aşırı avlanma ve hastalık resiflerin soyunu tüketti. Bölgenin sağlıklı mercan örtüsünde 1970'lerden bugüne kadar yüzde 90'lık bir düşüş yaşandı. CRF, bazı resif bölgelerine diktiği genç mercanların neredeyse tümünü kaybetti.

Neufeld ve CRF'deki bilim insanları, kaybedilen yeri telafi etmek amacıyla yoğun çaba harcıyor. Çevreciler, resifleri yenilemek amacıyla karada yeni mercanlar üretmeyi planlıyor. Bunu, yapay bir şekilde cinsel yolla üremelerini sağlayarak ya da mercan kolonilerini parçalayıp her bir parçanın yeni bir koloniye dönüşmesin ve kendilerini klonlamalarına imkân vererek başarmayı öngörüyorlar.

MERCAN RESİFLERİ İÇİN CERULEANAI TEKNOLOJİSİ GELİŞTİRİLDİ MERCAN RESİFLERİ İÇİN CERULEANAI TEKNOLOJİSİ GELİŞTİRİLDİ

CRF, en büyük etkiyi oluşturmak amacıyla kara tabanlı tekniklerini bir adım öteye taşıdı. Elde ettikleri görsellerden veri toplamak amacıyla yapay zekâdan faydalanan bir teknoloji geliştirdiler.

Artık tek bir tuşa basılarak resifte ne tür mercanların (elkhorn gibi) yer aldığını, resifin neresinde bulunduklarını ve CRF'nin son ziyaretinden bugüne kadar ne kadar büyüdüklerini öğrenebiliyorlar. Ayrıca mercanlara hayatta kalmaları için en iyi imkânı nasıl verebileceklerine bulmalarına yardımcı oluyor ve korumacıların suda daha fazla vakit geçirmelerini sağlıyor. Neufeld, "Verilerde gördüklerimize dayanarak yapılması gereken düzenlemeleri daha süretli bir şekilde uygulayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Yakında dünyanın dört bir yanındaki çevreciler CRF'nin ürettiği araçları kullanabilecekler. ABD, CRF de dahil olmak üzere akademik ve kâr amacı gütmeyen gruplarla çalışarak Florida'nın resiflerini restore etmek amacıyla milyonlarca dolarlık federal fon sağladı.

Küresel çaptaki birçok restorasyon çalışmasının aynı kaynaklara erişimi yok. CRF, yapay zekâ teknolojisi CeruleanAI'yi 2024’ün başlarında piyasaya çıkarmayı öngörüyor. Ayrıca bunu, ne kadar ihtiyaç duyduklarına bağlı olarak diğer koruma gruplarına ücretsiz bir şekilde sunacağını belirtiyor.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ