İklim değişikliği kestane balının polen yapısını değiştirdi
Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu, iklim değişikliğinin kestane balı üretiminde etkili olduğunu ve bazı bal örneklerinde orman gülü polenlerinin kestane balına karıştığını
Analiz sonuçları
Kekeçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada bu yıl Türkiye genelindeki üretim sahalarında yapılan incelemeler sonucunda olumsuz etkilerin görüldüğünü belirtti. Bakanlık genelgesine göre kestane balında %70 kestane poleni bulunması gerektiğini hatırlatan Kekeçoğlu, yürüttükleri araştırmaların bulgularını paylaştı.
"Bu yıl 5 ilden aldığımız bal örnekleri üzerinde yaptığımız analizlerde kestane balı niteliği taşıyan 100 bal örneğinden çok azı, Bakanlığımızın yüzde 70 polen standardına ulaşıyor. Örneklerde kestane poleni yok denecek kadar az çıkıyor. İşin en kötü tarafı da kestane balına orman gülü polenlerinin karıştığını görüyoruz."
İklim değişikliğinin arılara ve üretime etkisi
Kekeçoğlu, gal arısı zararlısının kestane çiçeğine etkilerinin önceki yıllarda görüldüğünü ancak bu yılki verim düşüşünün ağırlıklı olarak küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olduğunu vurguladı. Arıların vücut yapılarının yüksek sıcaklıklara karşı koruduğunu, asıl sorunların çiçek yokluğu ve nektarın azalması nedeniyle ortaya çıktığını söyledi.
"Arılar iklim değişiminden direkt etkilenmiyor, daha çok sekonder (ikincil) etkileniyor çünkü çiçeklerin olmaması, çiçeğin özü yani nektarın bulunmaması açlıkla karşı karşıya kalmalarına neden oluyor. Asıl tehlike arıların açlıkla karşı karşıya kalmaları."
Ayrıca Kekeçoğlu, bu yıl kestane döneminde yüksek rakımlarda orman güllerinin çiçek açtığını ve bunun nektar karışımına yol açmış olabileceğini belirtti: "O dönemde kestane balı yapan arı, orijinal bala orman gülü nektarını az da olsa karıştırdı."
Sağlık uyarısı ve tüketici önerileri
Kekeçoğlu, tüketicilere yedikleri balların polen analizlerinin yapıldığından emin olmaları yönünde uyarıda bulundu. Özellikle metabolik hastalığı olan kişilerin bilmeden orman gülü balı tüketmeleri halinde sağlık riskiyle karşılaşabileceklerini söyledi.
"Bu nedenle halkımıza uyarıda bulunmak istiyorum, yediğiniz balların polen analizlerinin yapıldığından emin olun. Kestane balı diye yediğimiz ballarda orman gülü poleni varsa o zaman tehlikeyle karşı karşıya kalabiliriz."
Orman gülü balı ile kestane balı karıştığında sağlık açısından ciddi sorunlar yaşanabileceğini belirten Kekeçoğlu, gerekli durumlarda doktor tavsiyesine göre hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.
Orman balının önemi
Doğal bal tüketiminin önemine dikkat çeken Kekeçoğlu, ormanlardan elde edilen balın "kaliteli" ve "temiz" bal niteliği taşıdığını belirtti ve orman-arısı ilişkisinin korunmasının gerekliliğini şöyle özetledi:
"Önümüzdeki yıllarda karamsar olmadan bakarak inşallah iklim bu kadar değişmez diyelim. İnşallah ormanlarımız bu şekilde yok olmaz. Orman arılar için çok önemli. Ormandan elde ettiğimiz bal kaliteli bal olarak nitelendiriliyor. Bu kadar bitkisel ilaçlamanın olduğu dönemde tercihimiz orman içinden aldığımız bal oluyor çünkü ormandan aldığımız bal doğal ve temiz olan bal niteliği taşıyor. O yüzden orman arı ilişkisi bizim için çok önemli."
Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu, iklim değişikliği nedeniyle verimi düşen kestane balına orman gülü polenlerinin karıştığını gözlemlediklerini belirterek, tüketicileri polen analizi yapılmış bal tüketme konusunda uyardı. Merkezde, 5 ilden alınan bal örnekleri inceleniyor.