Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi, iki yıl gecikmeli gerçekleşen 20 Ekim 2021 tarihli milletvekili seçimlerinin ardından, yaklaşık bir buçuk yıl aranın ardından ilk oturumunu gerçekleştirdi.
Meclisin 6. döneminin ilk oturumu, en yaşlı milletvekili olan Yeni Nesil Hareketi’nden Muhammed Süleyman başkanlığında yapıldı. 100 sandalyeli meclisteki ilk oturuma katılan 97 milletvekili, yemin ederek görevlerine başladı.
İlk oturuma, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Erman Topçu’nun da aralarında bulunduğu 19 başkonsolos ve diplomatın katılması dikkat çekti.
Kürdistan Adalet Toplumu Partisi (Komel), seçimlerde hile yapıldığını iddia ederek Mecliste yer almayacağını açıklamasına rağmen, Komel milletvekili Hero Attar meclisin ilk oturumuna katıldı. Komel, Attar’ın parti kararına uymadığı nedeniyle ihraç edildiğini duyurdu.
Seçimlerde bir sandalye kazanan Goran (Değişim) Hareketi’nden Milletvekili Jwanro Muhammed, siyasi partiler arasında görev dağılımı konusunda bir mücadele yaşandığını belirtirken, partisinin muhalefette kalacağını ifade etti.
Mecliste 4 sandalyesi bulunan Halwest (Duruş) Hareketi lideri Ali Hama Salih ise hükümete katılmayacaklarını ve muhalefette olacaklarını açıkladı.
Meclis başkanı, yardımcısı ve sekreterinin seçilmesi, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için ertelendi. Meclis başkanlığının en az 51 milletvekilinin oyuyla seçilmesi öngörülüyor.
Meclis başkanlık yönetiminin seçilmesinin ardından, IKBY Başkanı'nın seçilmesi süreci 30 günlük süre içerisinde başlayacak. Adaylık süreçlerinin tamamlanmasının ardından, Meclis yeni başkanı salt çoğunlukla seçecek.
Seçilen IKBY Başkanı'nın, en çok oyu alan birinci partinin başbakan adayını hükümeti 30 gün içerisinde kurmak üzere görevlendirmesi bekleniyor.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.