İEÜ öğrencileri geliştirdi: otonom görev yapabilen uzay keşif robotu ECO Rover
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri, üzerinde robotik kol, kamera ve sensörler bulunan ve uzay yüzeyini tarayarak keşif yapabilen özel bir robot geliştirdi. Yaklaşık 50 kilogram ağırlığındaki ECO Rover, otonom hareket kabiliyeti, konum belirleme ve matkap mekanizmasıyla toprak örneği toplama yeteneğiyle öne çıkıyor.
Proje ekibi ve yürütücüsü
Projeyi yürüten ekip; Burakcan Akçit, Efe Erdoğan, Berkay Bağcı, Ege Mutlu, Alara Rodoplu ve Faruk Emre Yavuz’dan oluşuyor. Çalışmalar, yaklaşık 15 aydır Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Oğuz Ekim yönetiminde gerçekleştirildi. Robotun tüm sürüş, güç ve kontrol sistemleri İEÜ bünyesinde tasarlandı ve geliştirilmesi tamamlandı.
Teknik yaklaşım ve saha testleri
Projede elektronik, mekanik ve yazılımsal alt sistemler için çok sayıda mühendislik yöntemi uygulandı. Robotun süspansiyon sistemi, robot kol prototipi ve matkap mekanizması için statik analizler yapıldı. Elektronik donanım altyapısı özel tasarım ve lehimleme teknikleriyle oluşturuldu; üretim aşamasında eklemeli imalat, sac metal büküm ve kaynak yöntemleri birlikte kullanıldı.
Motor geliştirme sürecinde yapay zekâ uygulamalarından yararlanıldı ve kapsamlı saha testleri gerçekleştirildi. Ayrıca robota, yüzey üzerinde bilimsel analizler yapabilmesi amacıyla bir modül eklendi. Tüm bu çalışmalar robotun Mars veya Ay benzeri ortamlarda etkin kullanılabilecek temel fonksiyonları barındırmasını sağladı.
Eğitsel ve stratejik boyut
Doç. Dr. Pınar Oğuz Ekim, projenin mekanik, yazılım, elektronik ve kontrol sistemlerinin harmanlandığı değerli bir mühendislik çalışması olduğunu belirtti. ECO Rover'ın yenilikçi yönlerinden birinin tüm sistemlerin İEÜ içinde geliştirilmiş olması olduğuna dikkat çekti ve projenin öğrencilerin hayal gücü, disiplinler arası çalışma becerisi ile çözüm odaklı yaklaşımlarını somutlaştırdığını vurguladı.
Doç. Dr. Ekim ayrıca uzay çalışmalarının ülkelerin bilimsel, teknolojik ve stratejik geleceği açısından önemli bir yatırım alanı olduğunu ifade etti. Gençlerin erken dönemde uzay teknolojilerine yönlendirilmesinin ve uygulamalı projelerin desteklenmesinin bu alanda söz sahibi olunmasında belirleyici olduğunu söyledi ve projenin bu açıdan örnek bir rol üstlendiğini belirtti.
ECO Rover, Uzay Keşif Topluluğu Derneği tarafından temmuz ayında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ev sahipliğinde düzenlenecek Anatolian Rover Challenge (ARC) yarışmasında birincilik için mücadele edecek.
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ (İEÜ) MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ, ÜZERİNDEKİ ROBOTİK KOL, KAMERA VE SENSÖRLER SAYESİNDE UZAYDA YÜZEYİ TARAYIP KEŞİF YAPABİLEN ÖZEL BİR ROBOT GELİŞTİRDİ.