Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

İdlib’te kanlı saldırı: Rejim güçleri sivilleri hedef aldı, 1 ölü 4 yaralı

Suriye’nin İdlib bölgesinde yaşanan çatışmalar sürerken, Beşşar Esed rejimine bağlı güçler, Sermin köyüne saldırdı. Saldırıda 1 sivil hayatını kaybederken, 4 sivil de yaralandı. Saldırının ardından bölgeye çok sayıda ambulans ve kurtarma ekibi sevk edildi.

Yayın Tarihi: 25.12.2023 17:48
Güncelleme Tarihi: 25.12.2023 17:48

İdlib’te kanlı saldırı: Rejim güçleri sivilleri hedef aldı, 1 ölü 4 yaralı

Suriye’nin İdlib bölgesinde yaşanan çatışmalar, sivillerin hayatını büyük ölçüde etkiliyor. Sivillerin yaşadığı dram bitmek bilmiyor. Türkiye ile Rusya’nın 5 Mart 2020’de sağladığı yeni mutabakatın ardından ateşkes büyük ölçüde korunuyor ancak rejim güçleri saldırılara devam ediyor. Son olarak saldırılara bu gün bir yenisi eklendi. Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin İdlib'in doğusundaki Sermin köyüne düzenlediği saldırıda 1 sivil öldü, 4 sivil yaralandı.

REJİM GÜÇLERİ SİVİLLERİ VURDU

Olay, bugün sabah saatlerinde İdlib’in doğusunda bulunan Sermin köyünde meydana geldi. Suriye ordusu ve İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçleri, köye karadan karaya atış yapılan silahlarla ateş açtı. Saldırıda, köyde yaşayan siviller hedef alındı. Saldırıda 1 sivil yaşamını yitirirken, 4 sivil de yaralandı.

YARALILAR HASTANEYE KALDIRILDI

Saldırının duyulması üzerine bölgeye sivil savunma ekipleri ve ambulanslar yönlendirildi. Yaralılar, en yakın hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Hayatını kaybeden sivilin ise kimliği henüz açıklanmadı. Saldırıda hasar gören ev ve iş yerleri de görüntülendi.

İDLİB’DE ATEŞKES İHLALLERİ DEVAM EDİYOR

Suriye’de 2017 yılında Türkiye, Rusya ve İran’ın katıldığı Astana toplantısında, Suriye yönetiminin kontrolünde olmayan alanda 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturulması kararı alınmıştı. Ancak rejim güçleri, Rusya ve İran’ın desteğiyle saldırılarını sürdürerek 4 bölgeden 3’ünü ele geçirmiş ve İdlib’e yönelmişti.

Türkiye, Eylül 2018’de Rusya ile yaptığı anlaşmayla İdlib’de ateşkesi güçlendirmeye çalışmıştı.

idlib

Ancak rejim güçleri, Mayıs 2019’da saldırılarını yeniden artırmıştı. Türkiye ile Rusya, 5 Mart 2020’de yeni bir anlaşmaya vararak ateşkesi sağlamıştı. Ancak rejim güçleri, zaman zaman ateşkesi ihlal ederek sivilleri hedef almaya devam ediyor.

Saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil, Türkiye sınırına yakın bölgelere sığınmış durumda. Türkiye, sınırda insani yardım faaliyetlerini sürdürüyor.