Husiler, Kudüs'teki İsrail hedeflerine hipersonik balistik füze ile saldırdıklarını açıkladı
Yemen'deki İran destekli Husiler, işgal altındaki Kudüs'te İsrail'e ait bazı hassas hedeflere 'Filistin-2' tipi hipersonik balistik füzeyle saldırı düzenlediklerini duyurdu. Açıklama, grubun askeri sözcüsü Yahya Seri tarafından yapıldı.
Açıklamanın içeriği ve iddialar
Yahya Seri tarafından yapılan yazılı açıklamada, saldırının 'nitelikli' olarak nitelendirildiği ve Kudüs'teki bazı hassas hedeflerin vurulduğu belirtildi. Seri, saldırı nedeniyle İsraillilerin sığınaklara kaçtığını ifade etti ve eylemin gerekçesini İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki eylemlerine karşılık gerçekleştirilmiş olması olarak açıkladı.
Açıklamada ayrıca Husilerin, İsrail saldırıları sona erene ve abluka kaldırılana kadar Gazze'ye destek vermeye devam edecekleri, sahadaki gelişmeleri takip ettikleri ve alınan sonuçlara göre hareket edecekleri vurgulandı.
İsrail tarafının bildirimi
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Yemen'den atıldığı belirtilen bir füze nedeniyle ülkenin çeşitli bölgelerinde uyarı sirenlerinin çaldığı ve füzeye müdahale edildiği bildirildi. Medya kuruluşu Kanal 12 ise, füzenin ardından Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanı'nda hava sahasının uçuş trafiğine kapatıldığını aktardı.
Olası etkiler ve değerlendirme
Husilerin ileri sürdüğü bu saldırı iddiası, bölgesel gerilim açısından önemli bir gösterge niteliğinde. Grup bildiriminin içeriğinde yer alan vurulan hedeflerin niteliği ve saldırının başarısına ilişkin ayrıntılar açıklanmadı; bu nedenle bağımsız doğrulama gerekliliği sürüyor.
İsrail'in sirenlerle uyarı vermesi ve hava sahası önlemleri ise saldırı iddiasının ülke içindeki acil tepki mekanizmalarını harekete geçirdiğini gösteriyor. Gelişmelerin yakın takibi, sahadaki duruma göre tarafların atacağı adımlar açısından belirleyici olacak.
Not: Haberde yer alan tüm özel isimler, ifadeler ve aktarılan iddialar ilgili tarafların açıklamaları temelinde korunmuş ve aktarılmıştır.