Bist 100
10.173,42 1%
DOLAR
32,3 0,06%
EURO
34,99 0,44%
ALTIN
2.434,19 0,89%

Hindistan, TikTok’un müzik yayını yapmasını engelliyor!

Hindistan, Spotify'a rakip olmak isteyen TikTok'un sahibinin müzik yayını yapmasını engelliyor.

Yayın Tarihi: 16.01.2024 15:49
Güncelleme Tarihi: 16.01.2024 15:49

Hindistan, TikTok’un müzik yayını yapmasını engelliyor!

TikTok'un ana şirketi ByteDance, Hindistan'daki müzik akışı uygulaması Resso'yu bu ayın sonunda kapatıyor. Bu hamle, Hindistan hükümetinin aralık ayında Apple ve Google'dan Resso'yu uygulama mağazalarından kaldırmalarını talep etmesinin ardından geldi.

Bir ByteDance sözcüsü yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki, yerel pazar koşulları nedeniyle, Hindistan'daki Resso kullanıcılarına hizmet vermeye devam edemiyoruz. Bu nedenle Resso'yu ve ilgili operasyonlarını 31 Ocak'ta kapatma kararı aldık. Kullanıcılara kalan abonelik ücretleri iade edilecektir” dedi.

Hindistan, Resso'nun Brezilya ve Endonezya'daki müzik aboneliği hizmetini sonlandırarak bu ülkelerde TikTok Music adında başka bir akış girişimi başlatmasının ardından faaliyet gösterdiği son pazar oldu. Uygulama, TikTok'un bazı sosyal özelliklerini müzik akışı ile harmanlıyor. Avustralya, Meksika ve Singapur'da da mevcut olan TikTok Music, Resso'dan bağımsız olarak çalışıyor. Şirket, TikTok Music'i Hindistan'da kullanıma sunma planlarını henüz açıklamadı.

TikTok, hükümetin ülkeyle jeopolitik bir çekişmenin ortasında Çin'e bağlı düzinelerce uygulamayı kutuladığı 2020'den bu yana Hindistan'da yasaklanmış durumda. TikTok ile aynı şirket sahibine sahip olduğu göz önüne alındığında, Resso'nun birkaç yıl boyunca yasağı nasıl atlattığı bir sır olarak kalıyor.

tiktok

HİNDİSTAN, TİKTOK’U ENGELLEYEMEDİ

TikTok'un Hindistan'dan çıkarılması, şirketin Eylül 2021'de 1 milyar kullanıcıyı geçtiğini duyurması nedeniyle uygulamanın küresel çapta büyümesini engellemiş gibi görünmüyor.

TikTok, şu anda müzik akışı için en kalabalık pazarlardan birinin dışında kalmış olsa da, şirketin Spotify, Apple Music ve YouTube Music gibi görevliler ile rekabet ederken TikTok Music abonelik hizmetini genişletmek için hala bolca alanı bulunuyor. Edinilen bilgilere göre, şirket TikTok Music'i ABD'de kullanıma sunma planlarını açıklamadı, ancak ByteDance, mayıs 2022'de ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi'ne hizmet için bir ticari marka başvurusunda bulundu.

Resso'nun kapatılması, uygulamasının sınırları dışında müzik endüstrisindeki etkisini artıran TikTok için ilginç bir anda geldi. Beş pazarda yayın hizmeti sunmanın ötesinde, şirket Aralık ayında Mesa, Arizona'da Cardi B ve Peso Pluma gibi sanatçıların yer aldığı kapalı gişe bir canlı müzik etkinliğine ev sahipliği yaptı. TikTok ayrıca SoundOn bölümü aracılığıyla sanatçı hizmetleri sunuyor ve bir "TikTok Radio" istasyonunda SiriusXM ile birlikte çalışıyor.

TikTok'un müzik ekibinden bir yönetici Aralık ayında BI'a yaptığı açıklamada şirketin sanatçıların hayatını kolaylaştıracak yeni özellikler geliştirmeyi hedeflediğini söyledi.

TikTok'un küresel müzik ortaklıkları ve programlama başkanı Paul Hourican, "Sanatçıların yaptıklarını yapmak için sahip oldukları zamanı en üst düzeye çıkarmak ve bunu onlar için olabildiğince kolaylaştırmak istiyoruz" dedi.