Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Hindistan, Aditya L1 adlı uzay aracını fırlattı

Hindistan, ilk güneş enerjisi misyonu olarak adlandırdığı Aditya L1 uzay aracını gerçekleştirilen bir törenle başarıyla fırlattı. Bugünkü görev başarılı olursa Hindistan, Güneş çevresinde yörüngeye uzay aracını yerleştiren ilk Asya ülkesi olacak.

Yayın Tarihi: 05.09.2023 11:45
Güncelleme Tarihi: 05.09.2023 11:45

Hindistan, Aditya L1 adlı uzay aracını fırlattı

Geçtiğimiz hafta Ay'a başarılı insansız iniş yapan Hindistan, iddialı uzay programının bir parçası olarak Güneş'e doğru bir misyon başlattı. Aditya L1 adlı uzay aracını taşıma görevini üstlenen PSLV XL roketi, yüzlerce insanın tezahüratları arasında Sriharikota Uzay Merkezi'nden fırlatıldı. Roket fırlatılması televizyonda canlı yayınlandı.

euronews'in edindiği bilgiye göre, Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), kendi tasarımı 320 ton ağırlığındaki roket dünya atmosferine ulaştığında kontrol odasından "Başarılı fırlatma, her şey normal" duyurusunu yaptı.

Hindistan, Aditya L1 adlı uzay aracını fırlattı

Aditya L1, dört aylık yolculuğu süresinde Güneş'in dış katmanları kısmını gözlemlemek için bilimsel ekipman taşıyacak. Uzay aracı bu görevde 1,5 milyon kilometre kadar bir yol kat edecek olsa da, Dünya ile Güneş arasında olan muazzam mesafenin yalnızca %1'ini kat edecek. Bu noktada iki nesnenin çekim kuvveti dengelenerek misyonun bizlere en yakın yıldızın çevresinde sabit bir yörüngeye girmesine olanak tanıyacak.

"Görevin Amacı"

Hindistan'ın NDTV yayıncısına konuşan astrofizikçi Somak Raychaudhury, bu "zorlu" görev sırasında, kitlesel patlamaların dış katmanlarda büyük miktarda sıvı ve enerji boşalması yarattığını, Güneş'in dış kısmının inceleneceğini söyledi.

Hindistan, Aditya L1 adlı uzay aracını fırlattı

Adını Hint güneş tanrısından alan Aditya'nın gelecekteki uyarı sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunması bekleniyor.Misyon aynı zamanda Güneş'in üst atmosferindeki parçacıkları görüntüleyip ölçerek başka güneş olaylarının dinamiklerini ortaya çıkarmayı da amaçlıyor.

"Güneşe Doğru"

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 1960'lı yıllardaki Pioneer programından bu yana, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), güneş sisteminin merkezine çok sayıda araştırma görevi gerçekleştirdi.

Japonya ve Çin, Dünya'nın yörüngesinde kendi Güneş gözlem görevlerini başlattılar. Ancak fırlatma görevi başarılı olursa Hindistan, Güneş'in etrafında yörüngeye uzay aracını yerleştiren ilk Asya ülkesi olacak.

Ağustos ayının sonunda Hindistan, Ay'ın keşfedilmemiş güney kutbuna, su bulma ihtimalinin yüksek olduğu bir misyonu başarıyla başlatmıştı..