Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Her yemekten önce mutlaka tüketin! Karın gazını söküp alıyor

Her yemekten önce 1 kaşık tüketmeniz yetiyor! Tüm detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 16.12.2023 21:21
Güncelleme Tarihi: 16.12.2023 21:21

Her yemekten önce mutlaka tüketin! Karın gazını söküp alıyor

Yemekten önce bunu tüketirseniz gaz problemi yaşamazsınız! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

GAZLARI YOK EDEN ÖNERİLER

Yanlış yeme alışkanlıkları sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Genel olarak yemeklerden sonra aşırı gaz üretimi sindirim sistemindeki bozukluklar, mide asidi ya da sindirim enzimlerinin azalması ve bağırsakta olan bakteriler sebebiyle üretilen gaz veya yemek yerken yutulan hava gibi sebeplerle yaşanabiliyor. Bu durum sık sık yaşanıyorsa kişinin yaşam kalitesi olumsuz etkileniyor. Bu problemi yaşayanların mutlaka bir uzmana danışması ve yeme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekiyor.' Mide şişkinliğine iyi gelen 10 besin şu şekilde; Elma sirkesi içinde olan maya sindirim sistemine iyi gelir. Asitli yapısı olmasına rağmen alkalize edici etkisi olan elma sirkesi mide yanmasına ve şişkinliğine iyi gelir. Fesleğen de mide asidi, gaz ve şişkinliğe iyi gelir. Yatıştırıcı özelliği olduğu için salatalarda çiğ şekilde tüketilebilir ya da 4-5 fesleğen yaprağı kaynatılarak ılık şekilde içilebilir. Tarçın mide yanması, şişkinlik, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir. Tarçını günde iki kere tarçın çayı olarak tüketebilirsiniz ya da toz halindeki halini çorba ya da ılık laktozsuz süt ile içebilirsiniz. Birçok faydası olan ananas sindirim sistemine iyi gelir. Ananas sindirim sistemine iyi geliyor ve şişkinlik, hazımsızlık gibi problemlerin önüne geçiyor. İki parmak kalınlığında olgunlaşan 1 dilim ananası ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Kivi de protein açısından zengindir mideden boşalma hızı daha uzun olarak bilinir. 

mide yanması ve şişkinliğine iyi gelen besinler

Proteinleri sindirmeye yarayan kivi sindirim ve şişkinliğe iyi gelir. Fermente lahana turşusu da içinde olan yüksek enzim içeriği sayesinde sindirim problemlerine iyi gelir ve mide şişkinliğine iyi gelir. Hipertansiyonu olan insanların çok fazla tüketmemesi öneriliyor. Aşırı tüketildiği için tuz alımı artar ve su kaybına sebep olabilir. Zencefil de mide bulantısına iyi gelmesi sebebiyle sık sık tercih edilir. Zencefil mide içinde olan besinlerin bağırsağa geçişlerini hızlandırır ve mide şişkinliğini azaltır. Taze şekilde zencefili 1 küçük parça şeklinde salatalarınıza koyabilirsiniz ya da günde en fazla 2 kupa ılık zencefil çayı şeklinde tüketilebilir. Yoğurt içinde olan probiyotikler midedeki enzimleri destekler ve sindirimi kolaylaştırır. Ancak kaymaklı yoğurtta yağ içeriği yüksek olduğu için mide yanması, şişkinlik ve reflü belirtilerini artırabilir. Rezene gaz problemlerine karşı sık sık tercih edilen bir besindir. Kronik ilaç kullanmayan kişiler günde 2 fincan rezene çayı tüketebilir. Uzun vadeli rezene kullanıı sebebiyle ciltte döküntü gibi problemler yaşanabileceği için 1 ay düzenli rezene tüketimi sonrasında 2-3 hafta ara verilmesi gerekiyor. Papaya da içinde olan papin sayesinde mide şişkinliği, kabızlık ve mide yanması belirtilerine iyi geliyor. Tek öğünde fazla papaya tüketirseniz sık sık yemek tıkalı solunum, rahat nefes alamama gibi problemler yaşanabilir aynı zamanda böbrek taşı ve alerjik reaksiyonlar oluşabileceği için tüketim miktarına dikkat etmek gerekiyor.