Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Her gün sayısı artıyor, bu belirtiler sizde varsa dikkat!

Diyabetin artması büyük bir tehlike oluşturuyor. Sağlıklı beslenmeme ve kan şekerinin yükselmesi sonucu diyabetin erken yaşlarda bile görülme olasılığı belirdi.

Yayın Tarihi: 08.11.2023 12:48
Güncelleme Tarihi: 08.11.2023 12:48

Her gün sayısı artıyor, bu belirtiler sizde varsa dikkat!

Şeker hastalığı ya da diyabet (Diabetes Mellitus), pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan, yüksek kan şekeri ile seyreden bir hastalıktır.

Diyabet nedir belirtileri nelerdir?

Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.

Diyabet hastalığı neden oluşur?

Pankreastan kan dolaşımına salgılanan insülin hormonu glukozun kandan hücre içerisine girmesinde rol oynar. Pankreastan insülin salgılanmasının azalması durumunda glukozun hücre içine emilimi bozulacağından kandaki glukoz düzeyi artar ve şeker hastalığı gelişir.

Tedavi edilebilir mi?

Diyabet kronik bir hastalıktır ve kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığın tedavisi, hastalığın olumsuz etkilerini önleyebilmek ve hastanın yaşam kalitesinin düşmesini engellemek içindir. Kan şekeri seviyesinin normal sınırlarda tutulabilmesi, hastalığın etkilerinin en aza indirgenmesi için önemlidir.

Nasıl geçer?

İnsülinin 1921 yılında kullanıma girmesinden bu yana diyabetin tüm türleri tedavi edilebilmektedir ancak "kesin-yani-kalıcı bir tedavisi yoktur". TİP2 ŞEKER HASTALARI kan şekeri düzeylerini düşürmek için HERGÜN VE DAİMA ilaç ya da insülin yapılması gerekmektedir.

Diyabet olanlar ne yapmalı?

Diyabette önemli olan, kan şekerinin kontrolünü sağlayabilmektir. Bunun için; sebze, meyve, tahıl kaynaklarından zengin, yeterli miktarda protein ve yağ ile kolesterolü sınırlandırılmış bir beslenme planı uygulanmalıdır. Bu plan içinde besinlerin çeşidi, miktarı ve zamanı konusunda bilinçli olmak gerekir.

diyabet

Şekeri ne düşürür?

• Bol sıvı tüketmek.

• Brüksel lahanası, avokado, brokoli gibi lifli gıdalar tüketmek.

• Ekmek, makarna, şekerli ve gazlı içecekler gibi karbonhidratı bol gıdaları sınırlandırmak.

• Düzenli şeker ölçümü yapmak.

• Kalori alımını azaltmak için porsiyon kontrolü

• Egzersiz yapmak.

• Kiloyu dengelemek.