Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Her gece horlayanlar hapı yuttu! Meğer sorun burnunuzda değilmiş: Korkunç hastalık açıklandı

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan horlama sorunu, çiftler arasında da büyük sorun yaratmaya başladı. Ancak uzman araştırmalarına göre horlayan kişilerde ciddi kalp-damar hastalıkları ve kan damarlarında kırılma riskinin yüksek olduğu söylendi.

Yayın Tarihi: 12.02.2024 12:03
Güncelleme Tarihi: 12.02.2024 12:03

Her gece horlayanlar hapı yuttu! Meğer sorun burnunuzda değilmiş: Korkunç hastalık açıklandı

Erkeklerde daha fazla görülen horlama, sekiz kişiden birini etkiliyor. Ancak horlamayı göz ardı etmenin kişiye daha fazla zarar verebileceği bilinmektedir. Obstrüktif uyku apnesi, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi hayatı tehdit eden sağlık sorunlarına neden oldukları bildirildi.

"Horlama felç riskini artırır"

Lancent Bölgesel Tıp Merkezi, deneyin ardından Çin'de 82.000'den fazla kişinin DNA'sını analiz etti ve horlamaya yatkın kişilerin damarlarının tıkalı veya yırtılmış olabileceğini ve horlama nedeniyle felç riski altında olabileceğini söyledi. Bilim adamlarının 10 yıldır yürüttüğü araştırmada, beyindeki atardamar yırtılması nedeniyle 11 bin kişinin felç, 5 bin 710 kişinin de hemorajik felç geçirdiği kaydedildi.

Her gece horlayanlar hapı yuttu! Meğer sorun burnunuzda değilmiş

Çin Pekin Üniversitesi'nden Dr. Yunqing Zhu; konuya ilişkin açıklmasında "Horlama, toplam felç, hemorajik felç, skemik felç riskini artıran potansiyel nedensel faktör olarak tanımlandı. Ayrıca, bu nedensel ilişkiler, vücut kitle indeksi durumunun etkisinden bağımsız şekilde olarak sabit kaldı." şeklinde ifadeler kullandı.

İKİNCİ BÜYÜK RİSK KALP SORUNLARI

Sleep dergisinde yayınlanan bir makaleye göre; 'Horlamayan gakat uykusuz kalanlar', 'uykusuz olan ve horlayanlar' ile 'uyuyanlar fakat horlayanlar'adlı deneyler, gün içinde horlayan, aynı zamanda da kendisini yorgun hissedenlerin kalp hastalığı riskinin %46 daha yüksek olduğunu gösterdi.

Atlanta merkezli Dr. Yohannes Endeshaw'da bulunan Morehouse Tıp Fakültesi'nde doktor oklan Yohannes Endeshaw, şunları söyleyerek farkındalık yaratmaya çalışıyor: “Bu belirtilerin, kardiyovasküler hastalık riskleri daha yüksek olan yaşlı kişileri tespit etmek adına basit ve etkili yöntem olarak kullanılabileceğine inanıyoruz."

YÜKSEK KAN BASINCI OLABİLİR

Yaş ortalamaları 49 olan kişiler incelendiğinde yüksek tansiyon sorunu yaşadıkları belirtilirken makalenin içeriğinde "Horlama ve apnenin dışında aşırı kilo belirtileri de hipertansiyon hastalarında daha yüksekti. Horlama, yüksek tansiyonun en güçlü göstergesidir." ifadeleri de yer aldı.