DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.851.247,51 -0,14%

Helal Akreditasyon Kurumu 113 Akreditasyon Kararı Aldı

Helal Akreditasyon Kurumu, 113 akreditasyon kararı ile 2 binin üzerinde helal belgeli üretim tesisi güvence altına aldı.

Yayın Tarihi: 28.07.2025 10:59
Güncelleme Tarihi: 28.07.2025 10:59

Helal Akreditasyon Kurumu 113 Akreditasyon Kararı Aldı

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Başkanı Zafer Soylu, bugüne kadar 113 helal akreditasyon kararı alarak, 2 binin üzerinde helal belgeli üretim tesisinin akreditasyon güvencesine kavuştuğunu açıkladı. Soylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, HAK'ın yurt içi ve yurt dışındaki belgelendirme kuruluşlarının akreditasyon başvurularını işleme aldığını söyledi.

Soylu, akreditasyon süreçlerinde saha denetimlerinin yanı sıra kuruluşların yetkinlik ve tarafsızlıklarının uluslararası standartlarla değerlendirildiğini vurguladı. Ayrıca, HAK'a bugüne kadar 125'ten fazla uygunluk değerlendirme kuruluşundan 200'ü aşkın akreditasyon talebi geldiğini belirtirken, bu değerlendirmenin yıl boyunca sürdüğünü ifade etti.

Başkan Soylu, HAK'ın yalnızca güvenilir kuruluşları akredite ettiğini vurgulayarak, şimdiye kadar 80'i aşkın dosyanın ise olumsuz sonuçlandığını açıkladı. Bu dosyaların, başvuru sahiplerinin asgari teknik gereklilikleri sağlamaması veya uygunsuz işlemler nedeniyle geri çevrildiğini belirtti. Helal belgelendirme süreçlerinde güvenilirlik ve tağşişe karşı dayanıklılığı sağlamak amacıyla HAK, kararlılıkla çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Soylu, HAK'ın bugüne kadar Türkçe ve İngilizce olarak düzenlediği toplam 63 eğitim programıyla 1500'den fazla kişiye helal kalite altyapısının geliştirilmesine katkıda bulunduğunu kaydetti.

Ayrıca, küresel helal pazarındaki belgelendirme sistemlerinin ticaretteki engelleri artırdığını dile getiren Soylu, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartlarına uygun akreditasyon faaliyetlerinin uluslararası düzeyde itibar gördüğünü söyledi. Türkiye’nin bazı ülkelerle gerçekleştirdiği işbirlikleri sayesinde HAK'tan alınan belgelerin bu ülkelerce kabul edildiği belirtildi.

Soylu, Helal Akreditasyon Kurumları İslami Forumunun (IFHAB) kurulmasının da bu alandaki standartların uyumlu hale gelmesi ve teknik engellerin kaldırılması için önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi. HAK, 2024 sonuna kadar IFHAB'ın İcra Komitesi ve Teknik Komite başkanlıklarını üstlenecektir. Ulusal ve uluslararası düzeyde helal kalite altyapısının geliştirilmesi için işbirliklerinin devam edeceğini belirtti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı