Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten kritik KDV açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı yeni bir açıklama ile vergiler üzerindeki çalışmaların tamamlandığını duyurdu.

Yayın Tarihi: 08.04.2024 16:34
Güncelleme Tarihi: 08.04.2024 16:34

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten kritik KDV açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, KDV'deki oran uyumsuzluklarını tespit etmek amacıyla Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Risk Analizi Genel Müdürlüğü'nün yapay zeka destekli çalışmalarını tamamladığını belirtti. Temel ihtiyaç ürünlerinde düşük KDV oranlarını istismar eden firmalara yönelik saha denetimleri yapılacağını ve vergi kaybına neden olanları takip edeceklerini vurguladı.

Maliye'nin izleme altına aldığı firmalar arasında düşük KDV kesenler de bulunduğunu aktaran Şimşek, bu duruma da düzenleme getirildiğine dikkat çekti. Oran uyumsuzluklarıyla ilgili yapılan çalışmada Maliye, 100'e yakın büyük firma için saha çalışmalarına başlamaya hazırlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında altyapı çalışmalarını tamamladığı da bildirildi. Yapay zeka ve algoritmalar, kayıt dışı ekonominin denetimine entegre ediliyor olacak. Ayrıca, Bakan Şimşek'in denetim talimatları çerçevesinde belirttiği oran uyumsuzluklarına yönelik analizler de tamamlandı.

Makine öğrenmesi teknikleri ve sektörel karşılaştırmalar kullanılarak düşük KDV hesaplaması yapılan firmaların tespiti için bir çalışma yapıldı. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, yeni metodolojilerle bu denetim modelini sahaya indirmeye hazırlanıyor. Bununla birlikte de özellikle temel ihtiyaç ürünlerindeki düşük KDV oranlarını istismar edenlerin belirlenmesi amaçlanıyor.

Vergi Denetim Kurulu'nun yaptığı merkezi analiz çalışması, belirli sektörlerdeki mükelleflerin karşılaştırılması ve aykırı verilerin tespiti üzerine kurulu olurken, yapılan açıklamalara göre oran uyumsuzluklarını tespit etmek için saha incelemeleri yapılacak.

Hatalı KDV uygulaması ise yapılan çalışmalarda, dijital teknolojiler kullanılarak faturalardaki KDV oranları mükellef bazında kontrol edilebilecek. Özellikle inşaat malzemeleri, elektrikli ev aletleri ve bilgisayar programlama sektörlerinde düşük KDV oranları uygulayanlar da bu şekilde tespit edilecek. 

Haziran ayından itibaren yeni nesil pos makinelerinin kullanılması planlandığını açıklayan Mehmet Şimşek, kayıtdışı işletmelere dair algoritmalar geliştirileceğini de aktardı. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in sosyal medyadaki ihbarları takip etmek için bir ekip kurduğu da bildirildi.