Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Kaplan anlattı
Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Kaplan, hazımsızlık (dispepsi) hakkında bilgi verdi. Pek çok kişi yaşamının belli dönemlerinde hazımsızlık sorunu ile karşılaşabiliyor; çoğu zaman önemsenmeyen bu durum yaşam konforunu olumsuz etkileyebiliyor.
Hazımsızlık nedir?
Hazımsızlık, yemek yerken veya yemekten uzun süre sonra bile tokluk hissiyle ortaya çıkan, genelde kramp tarzında karın ağrısı, geğirme ve reflünün eşlik ettiği bir sindirim sistemi sorunudur. Dispepsi halk arasında mide rahatsızlığı olarak tanımlanır. Kişi yemeğinin fazlasını bitirmemiş olsa bile tokluk hissi nedeniyle yeme isteği duymayabilir; yemekten sonra oluşan rahatsız edici tokluk hissi ağrı ve yanmaya dönüşebilir.
Mide ekşimesiyle karıştırılmamalı
Mide ekşimesi, mide asidinin mideden çıkıp yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşur. Hazımsızlık ve mide ekşimesi semptomları aynı anda ortaya çıkabilir. Dispepsi genellikle hafif bir rahatsızlık olduğundan birçok kişi tıbbi yardım aramayabilir, ancak uzun süreli ve tekrarlayan dispepsi genellikle altta yatan başka bir rahatsızlığın sonucu olabilir.
Fonksiyonel dispepsi
Fonksiyonel dispepsi, bağırsak-beyin etkileşiminin bir bozukluğu olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda beyin ve bağırsağın birlikte çalışma biçimindeki sorunlar semptomlara yol açar. Bazen neden tespit edilemeyebilir; gerekli tetkiklerle teşhis konularak uygun tedavi planlanır.
Hazımsızlığın 7 işareti
Hazımsızlık şu belirtilerle diğer sorunlardan ayrılır:
Yemek sırasında erken doyma veya tipik bir yemeği bitirememe durumu.
Yemek yedikten sonra gerekenden daha uzun süren rahatsız edici tokluk hissi.
Göğüs kemiklerinin hemen alt kısmı ile göbek deliği arasındaki bölge olan üst karın bölgesinde hafiften şiddetliye doğru hissedilen tipik ağrı.
Üst karın bölgesinde yanma hissi.
Karın bölgesinde şişkinlik veya sıkışma hissetme.
Bulantı hissi nedeniyle ortaya çıkan kusma.
Besinleri geğirerek çıkarmak.
Hazımsızlık nedeniyle bazen mide ekşimesi de görülebilir. Mide ekşimesi, yemek sırasında veya sonrasında göğsün ortasında oluşan ağrı veya yanma hissidir ve boyun ya da sırtta da hissedilebilir.
Hangi belirtiler acildir?
Aşağıdaki durumlar varsa zaman kaybetmeden bir uzman hekime başvurulmalıdır: şiddetli veya sürekli karın ağrısı, kilo kaybı veya iştahsızlık, tekrarlayan kusma, siyah renkli dışkı görünümü, yutma güçlüğü, yorgunluk veya halsizlik ve cilt ya da gözlerin sararması. Bu belirtiler reflü, mide ülseri, irritabl bağırsak sendromu veya daha ciddi mide-bağırsak hastalıklarının işareti olabilir.
Korunma ve yaşam tarzı önerileri
Hazımsızlığın oluşmaması için önerilen önlemler: Çay, kahve, asitli ve kafeinli içeceklerin tüketimi azaltılmalı. Yatakta baş ve omuzlar yukarıda yatılmalı; bu uyurken mide asidinin yukarı çıkmasını önleyebilir. Sigara ve alkolden uzak durulmalı. Eğer fazla kilo varsa verilmelidir. Yatmadan 3-4 saat önce yemek yenmemeli. Aşırı baharatlı veya yağlı yiyecekler tüketilmemeli.
MEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ GASTROENTEROLOJİ BÖLÜMÜ’NDEN PROF. DR. MUSTAFA KAPLAN, HAZIMSIZLIK İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ.