Hatice Orhan beş karakovanla nesilsel arıcılığı yaşatıyor

Yozgat’ın Çayıralan ilçesinde 85 yaşındaki Hatice Orhan, beş karakovanla karakovan balı üretimini sürdürüyor; oğlu Bayram modern yöntemlerle geleneği yaşatıyor.

Yayın Tarihi: 15.10.2026 09:37
Güncelleme Tarihi: 15.10.2026 09:37

Hatice Orhan beş karakovanla nesilsel arıcılığı yaşatıyor

Çayıralan’da kuşakları bağlayan karakovan geleneği

Yozgat’ın Çayıralan ilçesine bağlı Elçi köyünde yaşayan 85 yaşındaki Hatice Orhan, ailesinden miras kalan arıcılığı yıllardır sürdürüyor. Geçmişte onlarca kovanla üretim yapan Orhan, yaşının ilerlemesiyle kovan sayısını azaltsa da halen beş karakovan ile karakovan balı üretimine devam ediyor.

karakovan balının özellikleri:

Orhan, karakovan balını arıların kendi peteğini ve balını kendilerinin oluşturmasıyla farklılaştırıyor. Bu yöntemde peteğin ve balın tamamen doğal süreçlerle oluşması tüketicinin ilgisini çekiyor; Orhan üretiminin sınırlı olması nedeniyle talebi karşılamakta güçlük çektiğini belirtiyor. Kendi ifadesiyle, "Ben bayrama da diyorum oğlum karakovana biraz çevir diyorum. İsteyen çok."

genç nesil, üretim ve bölgesel avantajlar:

Hatice Orhan’ın oğlu 64 yaşındaki Bayram Orhan emeklilik sonrası fenni arıcılıkla üretime devam ediyor ve annesinden öğrendiği geleneği modern yöntemlerle harmanlayarak sürdürüyor. Bayram, Elçi köyüne yaklaşık 4 kilometre, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta, 1.800 rakımlı bir bölgede arıcılık yapıyor ve bölgenin kekik ile geven başta olmak üzere zengin bitki örtüsünün bal verimini olumlu etkilediğini söylüyor.

Bu sezon Bayram Orhan, geçen yıl elde ettiği yaklaşık 300 kilogram balın üzerine çıkarak 500 kilogram bal hasat etti. Üretilen bal; Ankara, İstanbul ve Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi başta olmak üzere farklı bölgelere gönderiliyor. Bayram, arıcılığa başlamasında öğretmeni Ahmet Kargın’ın teşvikinin etkili olduğunu ve bu işi çok sevdiğini vurguladı.

Çayıralan Kaymakam Vekili Emre Açar da Orhan ailesini ziyaret ederek üretim alanını inceledi; Açar, bölgenin zengin florası ve bitki çeşitliliğinin bal üretimi açısından önemli bir potansiyel taşıdığına dikkat çekti. Ailenin kuşaklar boyunca sürdürdüğü arıcılık geleneği, ilçedeki arıcılık kültürünün yaşatılmasına örnek oluşturuyor.

Aile geçmişine dair anlatımda, Orhan’ın kayınpederinin ailesine kadar uzanan arıcılık geleneği ön plana çıkıyor: "Benim kayın babam Mükremin Orhan’ın babası Şevket Orhan vardı... Beş nesildir yani dedesinin dedesinden. Hala yapıyoruz." Bu sözler, Elçi köyünde süregelen mesleki sürekliliğin ve karakovan yönteminin önemine işaret ediyor.

85 yaşında karakovan balı üretiyor, oğluna da aynı geleneği öneriyor

85 yaşında karakovan balı üretiyor, oğluna da aynı geleneği öneriyor

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.