DOLAR
42,58 -0,03%
EURO
49,6 -0,02%
ALTIN
5.730,8 0,15%
BITCOIN
3.856.079,94 0,14%

Hatay'da yer fıstığı hasadı başladı: Kuraklık rekolteyi yarı yarıya düşürdü, tarladan-market farkı dikkat çekiyor

Hatay'da kuraklık nedeniyle yer fıstığı rekoltesi yarı yarıya azaldı; tarlada 60-100 TL olan ürün markette 120-150 TL arasında satılıyor.

Yayın Tarihi: 09.12.2025 09:28
Güncelleme Tarihi: 09.12.2025 09:28

Hatay'da yer fıstığı hasadı başladı: Kuraklık rekolteyi yarı yarıya düşürdü, tarladan-market farkı dikkat çekiyor

Hatay'da yer fıstığı hasadı başladı, rekolte kuraklık nedeniyle yarı yarıya azaldı

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Hatay'da yer fıstığı hasadı başladı. Antakya ilçesi Arpahan Mahallesi'nde çiftçilik yapan Yusuf Fakıoğlu, 10 dönümlük tarlasında akrabaları ve işçilerle hasat yürütüyor. Fakıoğlu, kuraklık nedeniyle ürünlerin yeterince olgunlaşmadığını ve rekoltenin geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü belirtti.

Verim kaybı ve üretim süreci

Fakıoğlu'nun aktardığına göre yer fıstığı ekimi ile hasat arasında yaklaşık 6 aylık bir süreç bulunuyor; ürün yetişene kadar suya ihtiyaç duyuyor, yetiştikten yaklaşık 20 gün sonra hasat ediliyor. Bu yılki olumsuz hava koşulları nedeniyle fıstıkların tam olgunlaşamadığı ve dolayısıyla kalite ile verimde düşüş yaşandığı vurgulanıyor: "Kuraklık yüzünden yer fıstığı tam olarak olgunlaşmadı ve geçen yılki verim bu yılki verimin iki katıydı ve ürün de güzeldi."

Fiyatlar: Tarladan markete fark

Çiftçinin verdiği bilgiye göre tarladan satış fiyatları kaliteye göre kilosu 60 TL ile 100 TL arasında değişiyor. Buna karşın market raflarında yer fıstığı 120 TL ile 150 TL arasında alıcı buluyor. Fakıoğlu, "Yer fıstığının maliyeti çok yüksek o yüzden bize göre ucuz kalıyor" diyerek üretici maliyetlerinin alıcı fiyatlarıyla örtüşmediğine dikkat çekti. Geçen yıl ise kilo fiyatlarının 80-100 TL civarında olduğu ve ürün kalitesinin daha iyi olduğu ifade edildi.

Hasat yöntemi ve işçilik

Hasat sürecinde işçilik yoğunluğu öne çıkıyor. İmece usulü çalışan ekipler, sabah erken saatlerde tarlaya gelip öğleden sonra işleri tamamlıyor. Süreçte önce traktör yardımıyla sökülen bitkiler, sonra ellerle toplanıyor. İşçilik zorluğuna dikkat çeken Süheyla Bozkurt, "Hasat iyi gidiyor ve arkadaşlarla birlikte imece usulü hasat yapıyoruz... İşçiliği de meşakkatli ve yorucu oluyor" ifadelerini kullandı.

Hatay'daki üreticiler, kuraklığın hasat ve kalite üzerindeki etkileriyle birlikte hem verim kaybı hem de pazar fiyatları arasındaki makasın yarattığı ekonomik baskıyı aktarıyor. Çiftçiler, bu yılki üretimde verim ve kalite düşüşünün üretici gelirlerini olumsuz etkilediğini belirtiyor.

DEPREMİN YARALARININ SARILDIĞI HATAY'DA YER FISTIĞI HASADI BAŞLADI. KURAKLIĞIN GEÇEN YILA GÖRE...

DEPREMİN YARALARININ SARILDIĞI HATAY'DA YER FISTIĞI HASADI BAŞLADI. KURAKLIĞIN GEÇEN YILA GÖRE VERİMİN YARI YARIYA DÜŞTÜĞÜ YER FISTIĞI TARLADAN 60 TL'YE MARKET RAFLARINDA 120 İLA 150 LİRA ARASINDA ALICI BULUYOR.

DEPREMİN YARALARININ SARILDIĞI HATAY'DA YER FISTIĞI HASADI BAŞLADI. KURAKLIĞIN GEÇEN YILA GÖRE...

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.